Читај ми!

Овакав лустер је осветљавао простор на староримским забавама

Археолози су обновили једини до сада пронађени римски лустер који је коришћен за раскошне банкете пре две хиљаде година.

Артефакт је откривен током археолошких ископавања у Аликантеу, у Шпанији. Верује се да је лустер израдио локални мајстор по имену Лусијус Ерос. Лусијус је брендирао и означавао своје уметничке радове и то је помогло да стручњаци открију аутора предмета. 

Верује се да датира из првог века нове ере и да је први те врсте који је пронађен.

Лустер кружног облика, која се користио у доба Римског царства, у време владавина Августа и Тиберија, за осветљавање великих простора има пречник од пола метра и подлоге за 32 свеће.

Aртефакт, који је с љубављу рестаурирала локална наставница историје уметности Марија Мендиола, изложен је у музеју Елда у Аликантеу, Шпанија.

Још четири слична свећњак-лустера пронађена су на археолошком налазишту Ело-Монастил, где се верује да је Ерос имао своју радионицу са пећима.

Његова радионица је први пут откривена 1989. године, а остаци пећи касније – 2009. и 2010. године.

Професор античке историје на Универзитету „Алкала де Хенарес” Антонио М. Поведа објаснио је да је за анализу лустера израђених у овом стилу потребно много стручности.

Били су прилично ретки и прављени су само по наруџби богатијих људи у градовима, који су имали велике просторије које су захтевале добро осветљење.

Свећњак-лустере од печене глине убрзо су замениле лампе од метала.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи