Читај ми!

У Помпеји откривен добро очувани костур богаташа – културног радника

Археолози у древном граду Помпеји открили су изузетно добро очуван костур током ископавања гробнице која је такође осветлила културни живот града пре него што га је уништила вулканска ерупција 79. године нове ере.

Лобања са чуперцима беле косе и делом уха, костима и фрагментима тканине, пронађена је у гробници у некрополи Порта Сарно, на подручју које још није отворено за јавност.

Откриће је необично јер је већина одраслих у то време кремирана, пише АП.

Натпис на гробу сугерише да је њен власник, ослобођени роб по имену Марко Венерије Секундио, помагао у организацији грчких наступа у Помпеји.

Стручњаци су рекли да је то прва потврда да се грчки, језик културе на Медитерану, користио уз латински.

„То што су организоване представе на грчком доказ је 'живахне и отворене' културне климе која је одликовала древне Помпеје", рекао је директор Археолошког парка у Помпеји Габријел Зухтригел, у саопштењу којим је објављено откриће.

У интервју за АП, Зухтригел је рекао да је Марко Венерије очигледно зарађивао за живот пошто је ослобођен ропства, имајући у виду „монументалну" величину његове гробнице.

„Није постао пребогат, али је свакако достигао слој друштва коме су припадали они са значајним иметком", објаснио је.

Ерупција Везува 79. године наше ере уништила је Помпеју.

Бројна ископавања довела су до изузетних открића гробница, кола и бриљантно осликаних кућа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи