Читај ми!

Астрономи коначно открили одакле потичу мистериозни радиосигнали

Научници су коначно успели да открију извор необиче експлозије радиоталаса, чиме је делимично решена једна од великих космичких мистерија.

Бујица радиосигнала стигла је са магнетара, неутронске звезде са јаким магнетним пољем. Иначе, налет брзих радиоталаса (Fast radio bursts – FRB) је невероватно снажан блесак радиоталаса који углавном долазе из удеаљених галаксија.

Откако је први откривен 2007. године, постављене су разне хипотезе одакле потичу и како настају. Међутим, будући да углавном долазе са великих удаљености, никада није било довољно доказа који би потврдили шта их тачно ствара. Неки су праћени све до њихових матичних галаксија, али извор никада није тачно одређен.

Провала стигла из наше галаксије

У априлу су астрономи открили први FRB који је стигао из наше галаксије, што им је омогућило да га боље осмотре. Неколико тимова астронома је претраживало подручје на коме су уочени сигнали и утврдили су да потичу са магнетара названог SGR1935+2154.

Мада су магнетари били главни кандидати за тумачење настанка ових брзих радиоексплозија, ово је први јасан доказ да могу да произведу довољно енергије која ствара овакве сигнале.

Ова експлозија радиоталаса, позната као FRB200428, удаљена је око 30.000 светлосних година од нас, док су остале које су астрономи успевали да открију били удаљени милионима, па и милијардама светлосних година.

Због овакве „близине“ сигнали су забележени као изузетно светли.

„Много је сјајније од било ког другог објекта који емитује радиоталасе у свемиру“, објашњава Бинг Чанг са Универзитета у Невади, један од истраживача који је помогао у повезивању FRB-а са магнетаром.

Овај FRB200428 је имао, отприлике три пута већу енергију од оне коју сваке секунде емитује наше Сунце и био је много светлији од било ког радиоталаса магнетара који је икада забележен, иако није ослобађао толико енергије као било који од оних који су стизали изван Млечног пута.

„Ако све брзе радиоексплозије производе магнетари, онда они не могу бити спори, стари магнетари попут овог“, додаје Чанг. „Неки су сигурно млади, што значи да се њихова старост мери деценијама или столећима, а не у хиљадама или десетинама хиљада година“.

Могуће је да постоје и други извори оваквих сигнала

Ипак, научници сматрају да је могуће да не потичу сви FRB од магнетара. Било је наговештаја да постоје различите врсте ових радиоталаса. Изгледа да се неки понављају, да експлодирају поново и поново, док други блесну само једном. Поред тога, чини се да се неколико ових налета које су научници успели да прате до њихових матичних галаксија стварају у различитим окружењима.

Тако да ова једна бујица радиоталаса неће астрономима омогућити да одговоре на питање постоји ли више врста небеских тела која могу да производе експлозије брзих радиоталаса, али бар ће им помоћи да разјасне једну врсту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи