Чудесни фотони

Већ cедму годину, у Београду је одржана Интернационална школа и конференција Фотоника 2019, у организацији Института за физику, уз подршку Центра за промоцију науке и Српске академије наука и уметности.

Међународни скуп „PHOTONICA 2019“ замишљен је као форум за едукацију младих истраживача, размену знања и идеја, као и јачање сарадње међу научницима из академских установа, универзитета и истраживачких лабораторија у индустрији, који раде у овој атрактивној области.

„Kонференције и скупови су неопходан елемент у нашем раду и послу. Не можете се данас бавити истраживањима а да не интерагујете са тим истраживањима, људима око вас и колегама у свету“, каже др Бранислав Јеленковић руководилац Центра изузетних вредности за фотонику на Институту за физику.

На конференцији су учествовали најеминентнији истраживачи из земље и иностранства. Kроз те сусрете настају сарадње и међународни пројекти. Kонференција је имала и образовни значај. 

Уз предавања и постер секција из различитих области фотонике, у оквиру конференције одржана су и два пропратна догађаја: симпозијум на тему машинског учења у фотоници и радионица.

Светлост и фотоника су на путу да постану кључне технологије будућности, а ова наука ће у 21. веку значити оно што је у 20. веку значила електроника.

Број учесника из земље и иностранства је сваке године све већи.

„Имали смо веома посећене и занимљиве постер секције где су најмлађи истраживачи излагали своје резултате, које смо ми сортирали. Значај овогодишње конференције је био пре свега у укључењу у нове области фотонике. Занимљиво је да неке области фотонике омогућавају процесе у контроли рада ласера у одрећеним нивоима шумова“, објашњава др Јеленковић.

Значај фотонике 

Фотоника је као наука светлости, заправо, довела до развоја информатичког друштва, али данас уз бројне примене покрива читав спектар области од којих су многе тржишно оријентисане.

Како каже др Јеленковић, све више тога нам је потребно и значајно. Фотоника помаже да нам неке ствари буду доступније и лепше, да смо стално у току са неопходим информацијама.

Дисплеји на нашим телефонима су лепши и занимљивији, већи, са бољом резолуцијом. Наши телевизијски екрани су такође све већи и са све већом резолуцијом.

Данас можете имати и мали уређај који закачите на свој мобилни и који вам контролише здравствено стање, укључујући и кардиоваскуларне проблеме, попут научног рада који су научници из Института за нуклеарне науке Винча презентовали на овогодишњој конференцији.

„У многим ситуацијама фотоника омогућава дужи животни век, а један од разлога су свакако методе лечења и прилагођености тих метода нашем организму. Многе операције данас могу да се изврше без класичног реза, већ ласерима, који осим што олакшавају сам процес и опоравак је много бржи. И уместо да лежите у болници можете већ сутра да идете кући“, закључује др Јеленковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи