Поглед Михајла Пупина на сврху науке

У Југославији је седамдесетих година прошлог века деловао јак Иновацијски покрет. За дан иноватора одређен је 12. октобар, када је Никола Тесла пријавио свој најзначајнији патент. А иноватори се окупљају већ деценијама на Октобарским сусретима 9. октобра у Идвору, на дан Пупиновог рођења. Јубиларни, четрдесети сусрети биће посвећени стогодишњици Пупиновог деловања на Париској мировној конференцији и његовом систему вредности.

Основни циљ Иновацијског покрета била је промена односа друштва према проналазаштву односно примени технолошких иновација у производњи, коришћењем сопствених ресурса. По распаду Југославије одржавање Октобарских сусрета преузела је Фондација Младен Селак – основана у намери да се Пупин као светски научник и српски лобиста отргне од заборава.

„Његов систем је Пут у иновацијско друштво – значи да се технолошким иновацијама у процесу производње унапређује друштво. Нису довољна средства, нису довољна физичка радна снага, већ тад, значи то је прва половина двадесетог века, се инсистирало на креацији и технолошким иновацијама, а ово су секундарне ствари, сигурно без средстава и без радника не може",истиче Милан Божић, председник Фондације Младен Селак.

„Пупин је мислио да наука мора да буде корисна, да наука није само ствар истраживања и академска ствар него пре свега да је важно да се врши трансфер знања и технологија у друштво и привреду и то је он урадио...Тако данас функционише модерно друштво у 21. веку. То је најбољи доказ да је у ствари Пупин не човек свог времена, него је Пупин човек за сва времена као и Тесла", каже проф. Бранко Ковачевић, председник Организационог одбора Октобарских сусрета.

Овогодишњи јубиларни 40. Октобарски сусрети посвећени су стогодишњици Пупиновог деловања на Париској Мировној конференцији и Пупиновом систему вредности.

У Музеју у његовом родном Идвору постоје сви подаци о најзначајнијим личностима Иновацијског покрета, добитницима Пупинове златне медаље и почасним грађанима Идвора. Сви они који су посебно допринели организовању Октобарских сусрета током ових 40 година, остаће у Музејским аналима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи