Јапански хидрогелови најављују еру меких материјала

Хидрогелови су у претходних неколико година постали много више од водених меких материјала. До сада су се користили у многим областима – од козметике, преко испоруке лекова, до контроле поплава. Међутим, истраживачи јапанског Универзитета Хокаидо променили су „репутацију“ хидрогелова: од меких и желатинастих структура претворили су их у чврсте материјале јаче и од челика, али и у флексибилне, паметне материјале који знају да одреагују на спољне стимулансе.

Јапански научници предвођени професорком Џиан Пинг Гонг створили су хидрогелове са двоструком мрежом који се састоје од скоро 90 процената воде и два типа полимерне мреже: једна је крута и крхка, друга мека и растегљива. Тако је направљен иновативан, јак материјал, са великом механичком снагом, који би издржао да га прегази велики камион.

 

Истраживачи виде широку примену ових гелова а неки од њих су се фокусирали на регенеративну медицину.

Тим Универзитета Хокаидо са професором Јасудом на челу ради на томе да се биокомпатибилним хидрогелом може потпуно поправити зглобна хрскавица. У експерименталној фази успели су да регенеришу хрскавицу кунића уграђујући овај специјални гел и то је био први случај успешне регенерације хрскавице тим материјалом.

Нови хидрогелови са различитим могућностима

После развоја нове класе хидрогелова, истраживачи су наставили да им додају нова својства. Тако су направили анизотропан гел који при механичкој стимулацији мења своја својства. То је растегљив хидрогел који при растезању и враћању показује различити спектар боја. Реверзибилан је када је подвргнут компресији и затезању, што је својство које недостаје многим хидрогеловима.

 

„У пољу материјалног инжењеринга и механике, овај изум би могао да се искористи за моделовање и дизајнирање функционалних материјала за различите сврхе. Циљ је да се направи јачи анизотропан гел који ће моћи да се производи и у већим величинама, са потенцијалном применом у медицини“, рекао је др Анамул Хак, који је направио анизотропан гел.

Најновији хидрогел са карактеристикама мишића

Истраживачка група у Јапану је ове године објавила најновије достигнуће – хидрогел који је инспирисан процесом одговорним за раст мишића.

Када људи вежбају у теретани, напрезање узрокује слабљење мишићних влакана и ослобађају се фактори који подстичу формирање нових, јачих влакана. Да би се ово десило, мишићи морају да буду снабдевени амино-киселинама, градивним блоковима протеина.

Опонашајући природан процес, научници су смислили како да хидрогелове са двоструком мрежом доведу до тога да се понашају као мишићи – оно што не покида хидрогел, учини га још снажнијим.

Надају се да би њихов рад могао допринети развоју саморастућих гел-материјала и да би ти материјали могли да нађу примену за пацијенте са повредама коштаног система.

„Овакви материјали би могли да се искористе за прављење флексибилних егзоскелета, специјалних одела која би потенцијално постајала јача и функционалнија што се више користе. Пошто многи типови гелова са двоструком мрежом имају сличне механичке карактеристике, овај процес се може применити на широк спектар гелова, проширујући опсег могућих примена“, изјавила је професорка Гонг.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи