Лего роботика - игром до професије

Успех младих и перспективних Политехничара све више мами пажњу будућих ученика, али и медија.

Политехника школа за нове технологије скоро пет деценија ради и развија се као машинска школа. Ученицима нуди занимљиве и модерне образовне профиле.

Оно што ју је издвојило од осталих машинских образовних центара, била је одлука да се пре више од две деценије уведе смер техничар за роботику који је и данас један од најатрактивнијих избора за нове средњошколце.

Најзанимљивије ученицима у овој школи су секције, посебно за Лего роботику са којом је Политехника школа за нове технологије почела око 2000. године.

Бројни су сајмови и такмичења на којима млади роботичари непрестано учествују и по повратку доносе награде.

Тако је на светском првенству у едукативној роботици WЕR 2018. у Шангају тим ученика ове школе освојио прву награду у међународној конкуренцији у категорији нерезиденцијалних такмичара, где је учествовало више од 150.000 учесника из 50 земаља света.

Од ЛЕГО коцкица до роботике

Ученици у школи имају савремено опремљене кабинете у којима стичу знање.

Када наиђу на препреку, и нешто им недостаје, често са наставницима тo сами осмисле и направе. Kрећу од лего робота са конструкцијом и програмирањем у графичком окружењу.

Затим прелазе на Aбиликс роботе који могу да се програмирају и графички, али код може да се пише наредбама куцањем, што представља напреднији ниво.

Похађају и Ардуино секцију где уче електронику и могу да програмирају разне пројекте. Рецимо, светлећи предмети имају шеме, тe уче како се пале сијалице, до јако сложених пројеката при чему уче како изгледа изградња сопственог робота.

У кабинету смо пронашли и старог робота, од пре две сезоне, који тренутно није комплетан, јер су његови делови били потребнији за израду новије верзије робота.

Сви ти роботи су изванредна ствар за њих. У почетку користе коцкице, а онда користе само моторе и сензоре из одређеног сета робота. Све остало сами моделују и израђују на 3Д штампачу.

„Kада овде образујемо роботичаре, они имају компјутерко конструисање, осмишљавају како ће то да изгледа, и имамо компјутерско управљање - ученици се образују да пишу програме за машине које израђују делове", каже Јелена Стојановић наставница математике и рачунарске групе предмета.

Ученици кажу да су им ове секције занимљиве, јер у почетку могу да се играју са коцкама и на пријемчивији начин стичу знање. Осим занимљиве секције за роботику, за Ардуино секцију заинтересовано je све више ученика који долазе из свих подручја рада заступљених у школи, не само из машинства.

„Све што они на Ардуино секцији направе може да се реализује у одређени пројекат. Осим о роботици и програмирању, уче о економији, маркетинку, предузетништву и како све то презентовати. Заиста све што ученици осмисле ми се трудимо да омогућимо да то и направе", додаје наставница Стојановић.

Пројектима до пехара и медаља

Секције су тако осмишљене да свако ко жели да научи нешто ново и унапреди своје знање може да се пријави, без обзира колико година има и који је смер.

Ученици похађају бројне стручне курсеве на којима стичу потребна знања која за сада презентују на такмичењима и сајмовима.

Пројекти на којима ученици раде су корисни за предузећа или домаћинства. Један од таквих пројеката је сакупљање воде из клима уређаја.

Овај пројекат је направљен за првенство „First Lego League", након коjeг су учествовали и на такмичењу ФЛЛ-а за предузетништво у средњој школи, а у плану су им и друга такмичења.

Циљ овог пројекта је да реши проблем сакупљања воде из клима уређаја која пролазницима капље на главу.

„Вода се сакупља у посуду која има сензор који детектује ниво воде у посуди и та вода се затим претаче у мању посуду из које се вода носи на коришћење. Изучавали смо је и открили да је та вода дестилована, самим тиме може бити у употреби", истиче значај пројекта ученица Георгина Жигић.

Осим екипе „Ево рука" посебан успех и понос школе представљају њени ученици, млади таленти у области роботике - тим „ПолиБоти", који су направили прототип одела за вежбање у свемиру.

„Идеја је потекла из истраживања да се помогне астронаутима да им мишићи не атрофирају током боравка у Свемиру, због чега би имали проблем при повратку на земљу", прича о прототипу ученик Душан Димитријевић.

"Одела која смо ми направили у себи садрже гуме за фитнес које константно пружају отпор при сваком покрету астронаута и на тај начин му симулирају гравитацију", додаје члан тима „ПолиБоти" Јован Арсић.

"Тако астронаут сваким покретом смањује себи време вежбања у теретани која је за њих оформљена. За сада је ово одело само прототип, што значи да не може још да буде у употреби. Уз додатна истраживања могли би смо још да усавршимо одело, које би још више користило астронаутима", закључује  Димитријевић.

Бивши ученици ослонац садашњим

Када уђете у Политехнику имате осећај кошнице, јер сви са радошћу марљиво раде. Ученици и наставници често долазе и ван наставних активности да би били што успешнији, јер ученици ову школу похађају са жељом за што већим стицањем знања.

Угледају се на своје претходнике који су сада професионално успешни у свету или код нас, а који нису заборавили некадашњу школу.

Попут садашњих ученика, бивши ученици су понос наше школе. Они су сада свако у свом домену професионално изузетно успешни широм света. Информишу се на јавним мрежама и у току су о свему што се дешава у школи и шта им недостаје.

„Многи нас често посећују и помажу у реализацији бројних пројеката за сајмове и такмичења да би помогли млађим генерацијама. Стечено знање ученицима ће у будућности значити првенствено на  неком од техничких факултета, а касније и професионално у животу", каже Душан Миловановић директор Политехнике школе за нове технологије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи