Скривене одаје у Нероновој подземној палати

Скривени свод пронађен у подземним ходницима, прекривен прашином, открио је низ слика кентаура, сфинге и један приказ напaда пантера.

Археолози су открили скривени свод у рушевинама огромне палате цара Нерона, испод брда у близини римског Колосеума.

У археолошком парку, који укључује и рушевине палате, тај простор је био скривен скоро 2.000 година и вероватно датира из времена између 65. и 68. године нове ере.

Соба која носи назив „Сфинга“ богато је украшена фрескама митских бића, укључујући – сфинге осликане богатим црвеним, зеленим и жутим пигментима који су преживели последња два миленијума.

Свод је украшен и сликама кентаура, бога Пана, биљака и водених орнамената, као и приказом човека који држи мач док га напада пантер.

Соба је откривена случајно док су истраживачи рестаурирали оближњу просторију. Закривљене таванице у соби су високе четири и по метра, а велики део је био попуњен земљом.

Нерон је почео изградњу своје велике палате – познате као Domus Aurea или „Златна кућа“ – 64. године нове ере, након шестодневног пожара који је уништио две трећине Рима.

Не изненађује што истраживачи и даље откривају нове просторије у „Златној кући“ након неколико стотина година од ископавања (рушевине су откривене у 15. веку).

Палата се простире на више од четири од седам познатих римских брда, а верује се да садржи најмање 300 соба.

Нерона и данас памте као умно поремећеног деспота. Након његовог самоубиства 68. године, већи део палате је опљачкан и испуњен земљом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи