„Хабл” ухватио мноштво сјајних звезда

Звездана јата уобичајени су призор на фотографијама из космоса, и оштро око телескопа „Хабл“ их воли. Tи велики скупови небеског драгог камења остављају без даха – па тако ни „Mecje 2“ и „Месје 11“ нису изузетак.

Звездано јато „Месjе 2“ – или „М2“, како се често обележава – удаљено је око 55.000 светлосних година и налази се у сазвежђу Водолије. То је лоптасто сазвежђе, сферична група звезда међусобно чврсто везаних гравитацијом. Са пречником од око 175 светлосних година, и популацијом од око 150.000 звезда, старошћу од тринаест милијарди година, „Месје 2“ је једно од највећих сазвежђа своје врсте и једно од најстаријих у „Млечном путу“.

Ова „Хаблова“ слика средишта јата „М2“ направљена је коришћењем снимака из видљивог и инфрацрвеног дела спектра. Већина масе јата концентрисана је у његовом центру, са сјајним потоцима звезда које се шире вани у простор. Јато је довољно светло да може да се види и голим оком када су услови посматрања изузетно добри.

Звездано јато „Дивља гуска“

Звезде проучаване са ове слике приказују „Месје 11“ („М11“), отворено звездано јато у сазвежђу јужног неба „Штит“. „Месје 11“ је познато и као јато „Дивља гуска“, пошто његове најсјајније звезде формирају облик латиничног слова „V“ који помало подсећа на јато гусака у лету.

„Месје 11“ је једно од најбогатијих и најкомпактнијих до сада познатих звезданих јата. Истражујући најсјајније, најтоплије звезде са главног низа, астрономи процењују да је јато формирано пре неких двеста двадесет милиона година. Отворена јата имају мањи број звезда и млађе звезде него њихови компактнији глобуларни рођаци. Тако ни „Месје 11“ није изузетак: у његовом центру се налази мање плавих звезда које су најтоплије и најмлађе међу неколико хиљада звезданих становника.

Животни век отворених јата је такође релативно краћи у поређењу са глобуларним: звезде у отвореном јату раштркане су и удаљеније и због тога нису снажно везане једна за другу гравитацијом, што доводи до тога да се лакше и брже одвајају ако постоје јаке гравитационе силе. Као резултат тога, „Месје 11“ ће се за неколико милиона година вероватно распршити пошто се његови чланови један по један катапултирају, повучени другим небеским објектима који се налазе у близини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи