Тимски рад делфина

Дружељубиве и интелигентне делфине људи сврставају у ред омиљених морских животиња, које се посебно издвајају по израженој способности учења и комуникације, али и пријатељским осећањима која гаје према људима. Имају веома развијен друштвени живот и време проводе у групама, тј. у јатима.

Комуницирају језиком који научници још покушавају да одгонетну. Стручњаци тврде да имају задивљујућу способност споразумевања. Бројне студије указују на то да реагују на звиждук другог делфина, који поистовећују са својим именом.

Делфини обожавају игру, па се често могу видети како пливајући, постројени у неколико редова, у једнаким временским размацима наизменично искачу из таласа. То значи да су кадри да заједнички раде многе ствари. Будући да су веома паметне животиње, имају способност препознавања, памћења и решавања проблема.

Истраживачи морских сисара Центра за истраживање делфина на Флориди урадили су студију која показује да кљунасти делфини сарађују при обављању задатака. Студија је рађена у сарадњи са Универзитетом Западна Аустралија, а цео пројекат трајао је скоро годину дана. Експеримент је извођен тако што су истраживачи слали парове делфина да препливају залив Флорида Киз и притисну тастере смештене под водом. Тастери су били повезани са компјутером који је бележио временски размак у ком су их оба делфина притиснула.

Шефица истраживања Кели Јакола објаснила је да су у неким тестовима делфини полазили истовремено, док је у другим, један слат са закашњењем. Ти експерименти су показали да је онај делфин који би стигао први чекао свог пара како би притиснули тастер симултано. Таква „синхронизација понашања" карактеристична је за кљунасте делфине. Они сарађују и док пливају и док се хране, а вероватно и у многим другим активностима.

Истраживачи су желели да провере могу ли делфини разумети ситуацију која од њих захтева да сарађују. Ако успеју да притисну тастер са једном секундом разлике, то би показало да они успешно сарађују. Према Кели Јаколи, интелигентне животиње су запањиле истраживаче. Делфини не само што су разумели задатак и сваки пут успели да притисну тастер већ су се тако успешно синхронизовали да је временски размак између притиска оба делфина био највише трећина секунде.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи