СЕРБИС 2019

Прошле недеље у Београду одржан је међународни скуп СЕРБИС 2019, на коме су стручњаци различитих професија говорили о вечитој теми – превенцији болести. Говорило се о новим границама у истраживању, научним препорукама, оптималној исхрани, научним сазнањима о биомаркерима.

Жеља да избегнемо болести је сасвим природна, логична, практична а из угла економије ‒ најисплативија. Савета и рецепата је много. У ери друштвених мрежа и брзог протока информација, лако можете прочитати да свака намирница може бити лековита за стотине различитих болести. Међутим, критичност је неопходна, треба се држати научних препорука.Прошле недеље у Београду, на петом симпозијуму СЕРБИС 2019, стручњаци су изнели научна сазнања заснована на строго контролисаним истраживањима о биомаркерима. У овoм контексту биомаркери су мера позитивног утицаја хране на здравље људи, односно на превенцију болести.

Међународни стручни скуп СЕРБИС 2019 окупио је лекаре, генетичаре, биохемичаре, хемичаре, фармацеуте, нутриционисте, научнике-истраживаче, медицинске сестре... Говорило се о новим границама у истраживању, научним препорукама и о усмеравању клиничке праксе на коришћење сазнања о биолошки активним једињењима у храни. Упркос бројним сазнањима, за научнике увек остаје питање шта се још може открити, који су изазови. У сваком случају, постављен је заједнички циљ ‒ распрострањена имплементација прехрамбених биомаркера на економичан и смислен начин.

На тродневном програму говорило се о оптималној исхрани и здрављу, макронутријентима, начинима да се смањи ризик од компликација дијабетеса и кардиоваскуларних болести, о функционалној храни за старију популацију и многим другим темама. Посебна пажња посвећена је исхрани као фактору ризика или превенцији канцерогених обољења. Гојазност, као хронична незаразна епидемијска болест, свакако је била посебна тема.

Утицај витамина Б је разматран из више углова. Веома су биле посећене сесије о неоспорном значају витамина Б12, истраживањима о биотину и уопште ефектима целог Б-комплекса на мозак.
Показало се да је повишен ниво хомоцистеина у крви ‒ као фактор ризика за кардиоваскуларне болести и параметар који се лако коригује исхраном ‒ и даље у фокусу лекара. Било је речи и о томе да бројна истраживања стално потврђују утицај полифенола на зидове крвних судова.Интернационални састанак стручњака различитих професија окупљених око једне вечите теме, превенције болести ‒ СЕРБИС 2019 организовали су Клинички центар Србије, Центар за медицинску биохемију и Српско друштво за клиничку лабораторијску медицину и науку. Истичући значај коришћења хране која директно утиче на смањење ризика од хроничних болести, скуп су подржали Међународна федерација за клиничку хемију и лабораторијску медицину, Европска федерација за клиничку хемију и лабораторијску медицину, Европско удружење фармакогеномике и персонализоване терапије, Министарство здравља Републике Србије, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Град Београд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи