„Сигурносни дан” са Рамзесом Гаљегом

У Београду је недавно одржана конференција Symantec Security day 2019, са циљем да представи нова решења на пољу сајбер сигурности. Тим поводом предавање је одржао и Рамзес Гаљего, чувени IT специјалиста пореклом из Барселоне.

На конференцији су представљени најновији трендови у кибернетичкој заштити, као и најнапреднији алати за сигурносну заштиту ‒ Complete Endpoint Defense, Endpoint Management, Information Centric Tagging, CloudSOC и Web Isolation. Ове године стављен је акценат на решавање проблема цурења информација, а како паметни уређаји све више постају део наше свакодневице, са господином Рамзесом смо разговарали о томе како ће изгледати борба на пољу безбедности пословних и кућних окружења у будућности.Са нама је поделио искуства до којих је дошао кроз двадесетчетворогодишњу сарадњу са ISTR-ом ‒ Интернационалним удружењем за истраживање трећег сектора (International Society for Third Sector Research).

„Сваке године објављујемо извештај о порасту претњи и фазама напада. На пример, тренутно је актуелна 5G мрежа за коју се верује да ће бити десет пута бржа. Она ће потпуно изменити начин на који приступамо обезбеђивању мрежа", изјавио је Гаљего.

Опрезно са банкоматима

Он тврди да „лоши момци" непрестано проналазе нове начине да нападну сигурносне мреже. „Прошле године смо имали напад Рансомвер, односно крипто-пљачку. Сазнали смо да су напад, при коме физички ставе нешто на банкомат где убацујете кредитну картицу, чиме успеју да са ње преузму податке, сада дизајнирали и виртуелно. Док користите картицу да бисте куповали путем интернета, заправо је јаваскрипт затрован, као и веб-сајт продавца, а не ваш компјутер, и тако вам краду податке", каже Рамзес.

Истраживања показују да је у просеку 4.800 веб-страница сваког месеца заражено и „опљачкано", а штете се мере милионима долара. Он тврди да то није само напад ради напада, већ озбиљна криминална активност у циљу узимања новца. Како онда да се заштитимо?

„Иновације се огледају у грађењу холистичке платформе. Мислимо да вам треба потпуна заштита ‒ заштита која обухвата и систем. Да, морамо заштитити таблете, телефоне, рачунаре и оперативне системе, али такође морамо заштитити и отицање информација, као и дата центар, или их морамо унапредити. Такође морамо заштитити различите клауде. Дакле, потребна је заштита свих платформи и окружења, а системи су иновације које нудимо", тврди Гаљего.

 Ту холистичку платформу називају Интегрисана платформа за сајбер одбрану (Integrated Cyber Defense platform). Она је добар темељ за грађење добре заштите платформе. Уједињавање и поједностављивање је кључ, што тврде да су урадили овом платформом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи