Зашто бебе плачу у авиону?

Ушли сте у авион с бебом, сместили се на своје место, авион полеће и настаје пакао. Ваша беба почиње да вришти. Узнемирени сте и ви али и остали путници јер беба која плаче никоме није забавна.

Постоји много разлога због којих би беба могла плакати у авиону. Осећање нелагоде, исцрпљености, глади, љутње, бола... Међутим, главни разлог је бол у уху који беба осећа због промене атмосферског притиска.

Авиони углавном лете на висини од 10 и 12 километара и на тој висини ваздушни притисак је толико низак да човек не би могао да преживи. Зато се херметичким затварањем и пуштањем кисеоника у авион, на вештачки начин одржава ваздушни притисак као да летимо на висини од два до три километра. 

Ваздушни притисак у уху и грлу обично је изједначен. Приликом промене ваздушног притиска при полетању, обично се код одраслих брзо и лако изједначе притисци ваздуха у носу и ждрелу са притиском у средњем уху.

Еустахијева туба је канал који повезује средње ухо са назофаринксом ‒ носем и ждрелом. У основи, ова цев контролише притисак у средњем уху, чинећи га једнаким притиску ваздуха изван тела.При слетању, притисак у околини расте у односу на притисак у средњем уху. Да би се притисци изједначили, ваздух мора кроз уску Еустахијеву тубу ући у средње ухо. Када је тај пролаз сужен (због алергије или прехладе), односно када је онемогућен или отежан пролаз ваздуха кроз Еустахијеву тубу, долази до „увлачења" или „лепљења" бубне опне. Ова појава зна да буде прилично болна.

Доктор Сајмон Бер, оториноларинголог-консултант у болници Spire Sussex у Великој Британији, каже да постоји основна анатомска разлика између ушију беба и одраслих, као и да неразвијена Еустахијева туба код беба не функционише на исти начин као код одраслих.

Еустахијева туба остаје затворена већину времена, и отвара се само приликом зевања, гутања или жвакања. Када се атмосферски притисак нагло промени, узрокујући нагли осећај блокаде у уху (као за време путовања у авиону), већина одраслих особа зева или гута намерно и на тај начин помаже да се Еустахијева туба отвори и изједначава притисак у средњем уху.

Један од начина да се уравнотежи разлика у притиску у средњем уху јесте такозвани маневар Валсалва - исфорсирани издисај при затвореним устима и носем. Такође, требало би што више увести ваздуха у ухо путем гутања и зевања. Сви ови поступци су једноставни за одрасле, али како беби објаснити шта треба да уради?

Доктор Бер сматра да постоји неколико начина да се помогне бебама да савладају ову болну и непријатну ситуацију са ваздушним притиском. Као прво, бебе би приликом полетања и слетања требало да буду будне, затим да сисају цуцлу, да се подоје или хране помоћу флашице. Дакле, све оно што би им омогућило да зевају и гутају за време изједначавања ваздушног притиска.

Такође, доктор Бер сматра да би летење авионом требало избегавати уколико беба пати од неке респираторне инфекције.

Ипак, будите сигурни да је бол само привремен и да ће се највероватније смањити за неколико минута када се Еустахијева туба отвори а ваздушни притисак изједначи са обе стране бубне опне.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи