Фестивалска атмосфера на Хемијском факултету

Када се удруже пелене за бебе, течни магнети из звучника, кисело-базни индикатори из црвеног купуса и још атрактивних експеримената ‒ добије се Фестивал хемије, одржан први пут протеклог викенда на Хемијском факултету у Београду.

Приближно 150 ученика осмог разреда из осам школа из Београда и околине учествовало је у изради једноставних и безбедних експеримената заједно са нешто старијим, специјално обученим демонстраторима.

Ученици су сазнали који то састојак у пеленама упија течност, како и због чега сок од црвеног купуса мења боју када му се додају лимунов сок, сода-бикарбона или доместос. Велико интересовање изазвали су експерименти у којима црна течност (једињење гвожђа, које се иначе налази у звучницима или на траци аудио и видео касета, суспендовано у биљном уљу) под дејством магнета плеше по зидовима пластичне тубе и демонстрација како се једна врста пластичних кеса лако раствара у води а друга напуњена водом сама „зацели" место пробушено оловком.

„Ово је био начин да им покажемо значај и свеприсутност хемије у сваком сегменту нашег живота о чему можда нису раније ни размишљали, помоћу хемикалија које се могу наћи у сваком домаћинству", рекао је за Портал РТС-а Вук Филиповић, један од организатора, члан управног одбора Клуба младих хемичара Србије.

Важан део Фестивала било је поучавање ученика безбедном раду у научној лабораторији. „Најпре смо све учеснике едуковали о значају безбедности у хемијској лабораторији. Иако експерименти нису опасни, свима смо обезбедили заштитну опрему ‒ мантиле, заштитне наочаре и рукавице", објаснио је Филиповић.

Занимљива хемија је доступна свима

У циљу промовисања хемије међу младима на глобалном нивоу, Америчко хемијско друштво (АЦС) покренуло је манифестацију „Фестивал хемије" где професори, наставници и студенти хемије и сродних наука, помоћу практичних експеримената демонстрирају и наглашавају важност хемије у свакодневном животу. Од 2010. године одржана су 42 фестивала широм света, које је посетило приближно 60.000 људи.

„Веома смо задовољни. Видели смо огроман ентузијазам и интересовање код деце. Овај догађај је организовао Клуб младих хемичара у сарадњи са Српским хемијским друштвом. Аплицирали смо за грант Америчког хемијског друштва и добили смо средства за овај догађај", додао је наш саговорник.

Организатори верују да ће Фестивал хемије заживети код нас и да ће се проширити и на друге градове Србије. Снимци свих експеримената биће доступни на Јутјуб каналу и друштвеним мрежама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару