Две деценије у служби природе југа Србије

Завод за заштиту природе Србије ове године обележава значајан јубилеј: седамдесет година постојања. Тим поводом је представљен и рад Канцеларије у Нишу, којом је пре двадесет година проширена организациона мрежа институционалне заштите природног наслеђа у нашој земљи.

Свечано обележавање двадесет година рада нишке Канцеларије Завода за заштиту природе Србије одржано је у Официрском дому у Нишу.

„Канцеларија у Нишу отворена је управо зато што се налази у епицентру балканског биодиверзитета и геодиверзитета, што је довољан разлог да штитимо природу овог дела наше земље", истакао је мр Данко Јовић, руководилац Канцеларије Завода у Нишу.

Додао је да у почетку нико није знао за рад Канцеларије, али да им се данас грађани свакодневно обраћају због проблема који су у вези са животном средином. „Основни проблеми на чијем превазилажењу треба радити јесу непланска и дивља градња у заштићеним подручјима", нагласио је Јовић.

Директор Завода мр Александар Драгишић представио је рад Канцеларије и истакао да је значајна из више разлога. Како је навео, она омогућава „заштиту и мудро управљање природним ресурсима југоисточне Србије, која се по јединствености природне баштине издваја у укупном наслеђу наше земље; затим олакшан стручни надзор заштићених подручја од националног и међународног значаја, којих у југоисточној Србији тренутно има око двадесет".

Драгишић je додао да је остварена и сарадња са управљачима, која се огледа у вишегодишњим истраживањима, док са инспекцијским службама, удружењима грађана и појединцима сарађују при збрињавању одузетих, напуштених или повређених дивљих животиња. Истакао је и сарадњу с медијима, научно-образовним институцијама и управом Града Ниша.

Канцеларија Завода није случајно установљена у Нишу. Разлог томе је ‒ објашњава Драгишић ‒ што се на простору југоисточне Србије налази око 33 процента укупне заштићене територије у Србији. „Колектив у нишкој Канцеларији ‒ у којој ради 11 сарадника ‒ кроз тимски рад са колегама из седишта Завода обавља стручне послове заштите и очувања природе и природних вредности овог дела Србије и потребно га је проширити како би заштитили још више природно вредних подручја и одговорили изазовима Европске уније", нагласио је.

Скривени углови Србије 

На обележавању јубилеја додељене су захвалнице онима који су постигли важне резултате у очувању природе ‒ представницима удружења грађана, управљачима заштићених подручја, представницима медија, политичарима, професорима... Постхумно додељеном повељом указано је и на све оно што је биолог проф. др Спас Крумин Сотиров учинио за изучавање биљног и животињског света југоисточне Србије. На његову иницијативу организован је симпозијум поводом сто година проучавања флоре Ниша и околине.

На свечаности је премијерно приказан филм Буђење природе, реализован у сарадњи Завода и Биолошког друштва „Др Сава Петровић" из Ниша, у оквиру пројекта „Скривени углови Србије". Емитован је и спот Концерта за природу музичког састава EYOT, снимљен у Специјалном резервату природе „Сува планина", као пример сарадње на јединственом пројекту промоције природних вредности.

Предели најзначајнијих заштићених подручја југоисточне Србије били су приказани и на изложби фотографија на којој су представљени мотиви 12 заштићених подручја.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару