Ново истраживање температурe на Антарктику

Када су амерички истраживачи са Универзитета у Колораду објавили да су измерили најниже температуре на Земљи - до минус 95 степени Целзијуса на источно - антарктичком платоу пре пет година, утврдили су да су за овако ниске вредности потребни константно ведро небо и одређени правац и јачина ветра. Али нова студија тима, објављена у часопису "Геофизичка истраживања " додала је да поред ова два фактора, за одржавање екстремно ниских температура дуго времена ваздух мора бити изузетно сув.

Висина источног Антарктичког платоа и његова близина Јужном полу резултира убедљиво најхладнијом климом на планети. Најнижа температура ваздуха која је икада измерена на површини - 89,2 степени Целзијуса, забележена је на метеоролошкој станици код руске базе Восток 23. јула 1983. године.

У најновијој студији истраживачи су отишли корак даље те су анализирали податке са неколико сателита у земљиној орбити како би установили да ли темературе могу да буду још ниже од оне које је измерена код станице Восток. У новој студији тим је анализирао сателитске податке прикупљене током зиме на Јужној хемисфери између 2004. и 2016. године. Истраживачи су користили податке које је слао систем МОДИС, осмишљен 1999. године и сателитом ТЕРА, лансиран у атмосферу, да би пружио прецизне податке о кретању облака у атмосфери, природи космичких зрака у горњим слојевима  и глобалним променама климе.

Подаци су добијени и са поларног еколошкиг оперативног сателита (ПОЕС) које је у циљу праћења временских промена на земљи послала у орбиту Европска Свемирска Агенција. Они су мерили температуру снежних површина на Антарктику која скоро сваке зиме на више од 3.500 метара надморске висине редовно пада испод минус 90 степени Целзијуса.

У оквиру региона источног Антарктика, истраживачи су објавили да су наишли на десетине локација које имале ниже температуре од очекиваних: на скоро 100 места измерено је до минус 98 степени Целзијуса, што је знатно нижа температура од оне коју је измерила земаљска метеоролошка станица 1983. године у близини руске базе Восток.

Припремила Наташа Гоати Марковић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи