„Берлин зуји”

Берлинска катедрала, која привлачи бројне туристе у главном граду Немачке, постала је дом за око 30.000 пчела захваљујући активизму биолога. То је једно од бројних места у Берлину на којима су направљени „пчелињи хотели” у циљу подизања свести о угрожености пчела и њиховом значају. Први Светски дан пчела обележен је 20. маја, пошто је Генерална скупштина УН у децембру прихватила тај предлог словеначких пчелара.

У подножју куполе те необарокне знаменитости налази се кошница из које пчелар Уве Март извлачи саће, а сличних кошница има у више од 15 познатих берлинских зграда.

Реч је о иницијативи „Берлин зуји", коју је 2010. године покренула биолог Корина Хелцер с мужем.

Инспирисана пчеларом-аматером који је 80-их година формирао пчелињу колонију на крову париске опере, Хелцерова је желела да скрене пажњу на неприлике пчела и других инсеката, стварањем њихових колонија на уочљивим местима.
„Пчеле су одлична референца за објашњење свега другог. Без опрашивача, немамо здрав екосиситем", казала је.

Број пчела и других опрашивача више од десет година је у паду, а стручњаци за то криве више фактора ‒ инсектициде, паразите, болести, климатске промене и недостатак разноврсне исхране.

Немачка канцеларка Ангела Меркел je средином маја апеловала на грађане да размишљају о разноликости живог света на планети и да „учине нешто добро за пчеле", рекавши током годишњег говора о буџету у Бундестагу да је то „нешто што можда делује безначајно неким људима, али је заправо веома велико".

Активисти иницијатива „Берлин зуји" и „Немачка зуји" направили су кошнице и „пчелиње хотеле" на бројним местима у Берлину, међу којима су градско позориште, планетаријум, Министарство финансија и парк у оквиру резиденције немачког председника.

Иницијатива је активна у 25 немачких градова, у којима се, између осталог, организују семинари о „баштованству наклоњеном пчелама".

Мед из кошница протестантске катедрале може се купити у продавници тог здања.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи