Црвени корал стар пет стотина година

Црвени корал, који може да живи пет стотина година, један је од неколико морских врста које чине да човеков животни век изгледа као трептај ока.

У новој студији научници су истраживали из ког разлога неке од ових врста могу да живе и по неколико стотина година.

Аутори студије дошли су до закључка да бића која живе на великим дубинама мора и океана, попут корала, макроалги, сунђера и горгоније, имају више изгледа да живе и по неколико стотина година.

Морска врста са најдужим животним веком икада забележеним је сунђер Monorhaphis chuni који је живео невероватних једанаест хиљада година на дубини од 300 метара испод површине мора. 

На већим дубинама животиње су заштићене од многих појава са којима се суочавају врсте на мањим дубинама, попут промене температуре и јаких олуја, објашњава коаутор студије Ден Доук, професор студија животне средине на Универзитету Колорадо.

Други фактор је то што ове врсте формирају колонију вишеструких јединица које су генетички идентичне и које се, код корала и горгонија, називају полипи.

Ипак, научници истичу да врсте које данас живе на тим дубинама више нису толико безбедне да би могле да доживе дубоку старост, наводећи као највећи узрок томе осетне климатске промене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи