Богородица живоносни источник

Бакрорез „Богородица живоносни источникˮ настао је по узору на светогорски сликарски приручник. У поређењу са византијским и позновизантијским иконографским обликом, сложеније је иконографске садржине, будући да пружа комплекснији приказ личности и сцена. Литерарну основу за композицију чинили су светогорски богородичници тј. текстови Богородичиних чуда.

У горњем делу приказа је представа Богородице са Христом којој два анђела спуштају круну на главу. У средини композиције је фонтана коју чине три шкољке. Према њој се крећу групе болесних, међу којима су краљеви и просјаци. У првом плану непокретнима приносе воду оздрављења. У даљини се виде зидови Јерусалима. Испод композиције је натпис на грчком чији превод гласи: „Ти која си живи извор благодети напајај све који Теби хитају".

По скоро сликарској обради светло-тамних односа, по дубини перспективе и продубљености простора испуњеног представама у другом и трећем плану приказа, те по прецизности рада и мекоти реза ‒ овај бакрорез сматра се једним од најзрелијих остварења Христофора Жефаровића.
У запису се не помиње поручилац, па се сматра да је бакрорез урађен за Жефаровићево ходочашће у Свету земљу, непосредно пред његов пут.

Виши кустос, Евгенија Блануша

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи