Јефимијина „Похвала кнезу Лазаруˮ

„У красотама овог света васпитавао си се од младости своје, о нови мучениче кнеже Лазаре, и крепка рука Господња међу свом земаљском господом крепког и славног показа те.ˮ

Овако почиње једно потписано везиљско Јефимијино дело, покров за главу Светог кнеза Лазара ‒ Јефимијина Похвала, која има и литерарну и археографску вредност а која се чува у Музеју Српске православне цркве у Београду.

Пре замонашења, Јефимија је носила име Јелена и била је удата за деспота Угљешу Мрњавчевића. После погибије мужа у Маричкој бици 1371. године, замонашила се у манастиру Жупања и узела име Јефимија. Тада и одлази у Крушевац на двор кнеза Лазара, где је заједно са кнегињом Милицом учила Лазареву децу књижевности, филозофији, теологији и везу.

Похвала је рађена златним нитима на црвеној атлас свили. Речи Похвале кнезу Лазару, као светом, и молитве упућене светим Христовим ратницима, извезене су у 26 редова. У последњем реду поеме, у средини, песникиња је оставила и свој аутограф.

Осим слова, једини украс на овом везу је рубна тролисна лозица, која окружује текст са све четири стране.

Ако је реч о естетској категорији дела, можемо се дотаћи несумњиве лепоте извођења слова. Није на одмет споменути и Јефимијино познавање ондашње граматике и правописа, јер дело обилује правописним и фонетским знаковима које је беспрекорно употребила. Oвај златовез је јединствено српско, поетско-везиљско дело балканске поствизантине.

Уз похвалу кнезу Лазару и молитве светим Христовим ратницима, Јефимија, као „друга мајкаˮ, моли се за добру војничку срећу Лазаревих синова, који су као Бајазитови вазали учествовали у бици код Ангоре.

Иако на златовезу није наведена година, помињање Лазаревих синова ово дело датира у 1402. годину.


Кустос Биљана Цинцар Костић

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи