Тинејџери и преподневна настава ‒ проблеми због мањка сна

Британски и амерички научници дошли су до закључка да настава за тинејџере не би требало да почиње пре пола девет у преподневној смени, пошто је за тај узраст изузетно важан сан.

Потврђено је да ђаци због недовољно сна постижу слабије резултате, али да се јављају и облици депресије.

Резултати су недавно објављени у познатом часопису Америчке академије који се бави изучавањем сна. 

Др Пол Кели, експерт у изучавању функција сна, сматра да би школа требало да почиње око десет сати ујутро јер се биоритам видно мења током пубертета, што доста утиче на меморију и ментално стање младих.

Утврђено је да за правилан развој у том узрасту потребно између осам и десет сати сна. Нажалост, већина тинејџера истиче да спава седам сати или чак краће. „То утиче и на њихове резултате у школи пошто су увек присутни на часу са пола својих менталних способности", закључује др Кели.

Недостатак сна такође утиче и на моторичке способности па је у Америци чак 73 процента смртних случајева у саобраћајним несрећама код тинејџера ‒ узроковано несаницом.

Студија је показала да касније започињање наставе повећава пажњу код ученика, смањује дневну поспаност, повећава учешће на часу и смањује појаву депресије.

Приредила Јасмина Вујновић Милошевић 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи