Колико је времена остало?

Научнофантастични сценарији по којима свакоме изнад главе часовник одбројава године, дане и минуте за сва преостала задовољства и проблеме ‒ можда и нису далеко од истине.

Одговор на питање „Колико нам је још живота остало?" непрестано добија нове димензије, па на њега покушавамо да одговоримо позивајући се на статистику, услове живота, здравствено стање, а све већи број научника одговор тражи у генима.

Два истраживања у којима се трагало за „часовницима живота" спровeдена су у 2016. години, а њихови резулати имају потенцијал да у будућности продуже или макар побољшају људски живот.

Почетком 2016. године научници Универзитета у Единбургу, предвођени Ричардом Морионијем, истраживали су да ли је старост о којој закључујемо на основу стања гена увек једнака стварном броју година.

Четрнаест година је проучаван ДНК више од 5.000 људи, а праћењем хемијских промена које се ту одигравају утврђено је да ће људи чија је биолошка старост већа од стварне највероватније умрети млађи од оних чија генска слика у потпуности одговара њиховом стварном узрасту или касни за њим.

Овакви закључци су проистекли из праћења метилације ‒ процеса који се временом одвија у ДНК, а што је више знакова тог процеса уочено, то је особа биолошки старија.

Часовник у ћелији 

Крајем године научници из САД и Велике Британије, са Мајклом Стратоном на челу, идентификовали су два „часовника" који се налазе у скоро свакој ћелији и мере њено старење и шансе да постане канцерогена.

У истраживању су посматране ДНК секвенце више од 10.000 људи који су имали рак, а обухваћено је чак 36 типова те болести. Док се неке мутације у ДНК дешавају убрзано и узроковане су начином живота, неке од њих имају свој регуларни ток и подсећају на часовник који откуцава.

Један од закључака истраживања јесте неизбежност те болести за људску врсту, иако појединац не мора да оболи. Током живота се акумулирају мутације гена и одређене комбинације код неких људи доводе до настанка рака. Осим тога, тим који стоји иза овог истраживања претпоставља да постоји веза између мутација и броја година, као и начина на који тело стари.

Истраживање је указало на постојање два одвојена процеса која се могу назвати часовницима и која непрестано мењају ДНК. Док брзина откуцаја првог „часовника" може да прати старење ћелије, други може да одреди вероватноћу да ћелија постане канцерогена. Ти процеси се не одвијају једнако у свим ткивима, па неки органи старе брже од осталих.

Даља истраживања треба да покажу да ли је старење заиста одређено првим од два идентификована процеса и да ли се на основу мутација може закључити колико пута се ћелија поделила. Од будућих истраживања другог процеса очекује се да донесу нова сазнања о раку, превенцији и лечењу.

Приредила Александра Стојановић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи