Тајне светске библиотеке

Услед религијских или политичких притисака књиге су током историје сaкриване на различите начине – у приватним збиркама или на тајним местима

Испод дела улица у једном предграђу Дамаска, налази се низ тајних полица са књигама које су спасене из бомбардованих зграда. Током протекле четири године, за време опсаде предграђа, волонтери су прикупили 14.000 књига из оштећених домова.

Ово скровиште је названо Сиријска тајна књижара, а многи је виде као виталну за svoje одржање: "У одређеном смислу књижара ме је вратила у живот", изјавио је за Би Би Си један редовни корисник, Абдулбасет Алахмар. "Мислим да баш као што телу треба храна, души су потребне књиге."

Библиотека пећина

Једно од најмистериознијих скривених библиотека је позната као Библиотека пећина.

На ободу пустиње Гоби у Кини постоји део мреже пећинских светилишта у Дунхуангу који зову Мала пећина хиљаду Буда. Она је била запечаћена скоро хиљаду година. 1900. године таоистички свештеник Ванг Јуанлу, неслужбени заштитник пећине, открио је скривена врата која воде у комору испуњену рукописима који датирају од четвртог до једанаестог столећа.

Власти те провинције су показале мало интересовање када им се Ванг јавио, али се вест о пећини прошила и истраживач мађарског порекла Аурел Стеин га је убедио да прода око десет хиљада манускрипата. Потом су долазиле делегације из Француске, Русије и Јапана и већина текстова је нестало из пећине. "Њујоркер" је писао о томе да је до 1910. када је кинеска влада наредила да се остатак текстова пребаци у Пекинг, тамо остало само петина докумената.

Упркос томе многи од оригиналних манускрипата се данас могу видети. Иницијатива да се копије дигитализују је била покренута 1994. године. Међународни Дунхуанг пројекат је водила Британска библиотека са партнерима широм света. То значи, како је оценио "Њујоркер", да истраживачи, на пример, могу испитати најстарије графиконе звезданог система, или прочитати молитву коју је на хебрејском написао трговац из Вавилона у Кини, или видети уговор за ропкињу која је продавана како би се намирио трговачки дуг за свилу.

Мистерија затварања пећине?

Нико не зна зашто је пећина запечаћена. Стеин је тврдио да је то био начин да се рукописи који се више не користе склоне, али су биле превише важни да се баце - били су нешто као "свети отпад", а француски истраживач Павао Пелиот верује да се то догодило 1035. године, када је Дунхуанг нападнут у једном ратном походу. Кинески научник Ронг Ксинјианг је сугерисао да је пећина затворена због бојазни од инвазије са исламске стране света, која се није никад догодила.

Шта год да је разлог због које су списи сакривени, ова пећина чува другачије, алтернативне записе о историји који су откривени тек пре једног столећа. Један од докумената из Дунхуанга је Диамног Сутра - како је проценила Британска библиотека веома важан будистички свети текст који датира из 868. године, као један од најстаријих сачуваних рукописа штампаних у књизи. То подсећа на чињеницу да папир и штампа нису настале првобитно у Европи, Штампање је почело као облик молитве, наводи "Њујоркер", као што је било остављање записа на Западном зиду у Јерусалиму, али у овом случају то је било у индустријском виду. 

 Припремила: Вања Делић 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи