Од Хималаја до света банана

У Салону Народног музеја Зрењанин, од 18. новембра, гледаоци ће имати прилику да сваког петка бесплатно присуствују пројекцији четири страна етнолошка филма.

Филмови су приказани на прошлогодишњем Међународном фестивалу етнолошког филма, огранизованом у Етнографском музеју у Београду.

Фестивал представља широк спектар етнографских филмских тема и ауторских приступа у истраживању традиционалног, као и модерног начина живота људских заједница. Филмови пружају гледаоцу различите увиде, филмске форме и методологије рада.

Овогодишњи зрењанински Мини-фестивал етнолошког филма реализован је у сарадњи са Етнографским музејом у Београду, а надлежна кустоскиња је Ксенија Михић, етнолошкиња-антрополошкиња у Народном музеју Зрењанин.

Непознато, блиско, узбудљиво

Фестивал отвара немачко остварење „Корени у срцу". Филмски је забележено путовање музичара Џимија Треша кроз југоисточну Европу. Главни јунак препознаје и учи древне облике традиционалних метода лечења заснованих на веровањима у магијске и лековите моћи нематеријалног света.

Следећег петка, 25. новембра, гледаоци могу уживати у филму „Разговори с ваздухом", који је настао у сарадњи Непала и САД. Филм је добио признање жирија за визуелну презентацију нематеријалног наслеђа.

Хималајско краљевство уградило је у своју културну историју посебан однос према коњима. Данас су тибетански будисти на прекретници, а њихова култура нестаје у свеопштој глобализацији. Приказима непалских пејзажа, тибетанске културе и комуникације људи и коња, овај филм представља изузетну визуелну вредност нематеријалног културног наслеђа.

Првог децембарског петка на програму је италијански филм „Фатума и Асја, две афарске девојчице у Етиопији". Народ Афара у Етиопији преживљава свакодневицу у нимало захвалном природном окружењу. Комплексно организован друштвено-привредни живот његових припадника огледа се у судбинама двеју девојака, Фатуме и Асје. Изазови са којима се оне суочавају указују на културне моделе и процедуре захваљујући којима тај народ постоји већ вековима. Филм је освојио награду жирија за страни филм.

Овај мали и садржајни фестивал завршава се 9. децембра пројекцијом филма „Свет банана", реализованог у америчко-канадско-финско-тајландској продукцији. Банана је једна од најпопуларнијих и најомиљенијих намирница. Заузима значајно место у глобалној цивилизацији и гастрономским традицијама свих континената. Почев од индивидуалних, преко друштвено условљених односа, филм открива наше досадашње, али и будуће односе према биљном свету, а самим тим и према нашем, још увек једином станишту, планети Земљи. 

Припремила: Мирјана Бјелогрлић 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи