Нова генерација биоразградивих сапуна

Сваки пут када користимо сапун или неко средство за прање и чишћење, било за прање руку или одеће, опасне хемикалије одлазе у животну средину, заједно са водом коју смо загадили. Научници са универзитета у Минесоти развили су сировину за производњу сапуна која се добија из соје и кукуруза.

Већина сапуна и детерџената које свакодневно користимо садржи низ хемикалија који имају улогу да спрече минерале из тврде воде да утичу на ефикасност чишћења и прања. То је довело до дугачке листе додатних хемијских састојака који су присутни у већини средстава за чишћење, од којих су многе штетне по животну средину.

Следећи резултате анализа штетних састојака у различитим сапунима, Управа за храну и лекове Сједињених Америчких држава, забранила је употребу триклосана и 18 других састојака који су присутни у антибактеријским сапунима.

Истраживачи нуде могуће решење проблема загађења. У тиму стручњака са Универзитета у Минесоти, тврде да су развили нову сировину направљену од обновљивих извора, који могу да смање број хемикалија потребних за производњу сапуна.

Нови сапун комбинује биоразградиве састојке који формирају молекул олео-фуран-сурфактант (ОФС). Истраживачи су открили да ОФС добро делује и у хладној води, где класични сапуни обично постају гњецави па и неупотребљиви.

Бољи ефекти прања од класичних сапуна 

"ОФС сапуни су направљени од угљоводоничних ланаца добијених из соје или кокоса који су лако разградиви и представљању савршене молекуле за производњу сапуна", рекла је хемијски инжењер Кристин Џозеф.

Њиховом применом, списак додатих штетних састојака у производима за чишћење би могао бити знатно краћи. Могу ефикасно да чисте и у ниским концентрацијама, што додатно смањује утицај на животну средину.

Анализе су показале да нови сапун боље "ради" у тврдој води.

"Наш тим је направио сировину од природних производа, као што су соја, кокос и кукуруз, и која има чак и боље ефекте од класичних сапуна а боља је и за животну средину" , наводи професор хемијског инжењерства и науке о материјалима Пол Дауенхауер са Универзитета у Минесоти.

Додаје да ново истраживање може имати велики утицај на индустрију производа за чишћење вредне више милијарди долара.

Студија је објављена у стручном часопису Америчке асоцијације хемичара а Универзитет у Минесоти већ је патентирао и заштитио технологију производње нове генерације сапуна.

Приредила: Маја Стојановић

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи