Педагошки трагови у образовању за сву децу

У важне личности у образовању ученика са сметњама и тешкоћама у развоју свакако се убраја и Хелен Паркхерст. Позната је по развоју Далтон плана у образовању.

Хелен Паркхерст развила је Далтон план 1922. године, у граду Далтону, по коме је метод и добио име. План Далтон је развијен као нови дидактички концепт са јасним упориштем у принципима модела Монтесори.

Специфичности Датон плана у раду са ученицима који имају сметњаме у развоју су: индивидуализовани приступ, припрема програма предмета на различитим нивоима исхода, рад у мањим групама и индивидуална подршка ученицима и рад у складу са индивидуалним могућностима ученика и темпом који одговара ученику.

Хелен Паркхерст издваја три основне области у Далтон плану.

У првој области, односно у организацији рада школе, искључује се разредна и фронтална настава за све ученике старије од девет година.

У области припреме курикулума – ученици сами припремају своје програме, раде на месечном, недељном и дневном нивоу, у складу са сопственим темпом, способностима и интересовањима.

Трећа важна тачка ослонца Далтон плана је одговорност ученика.  Ученици не добијају нове задатке док не заврше са раније испланираним обавезама.

Сваки ученик индивидуално ради са предметним наставницима у учионици која по амбијенту подсећа на радну собу.

Далтон школе данас имају лиценцу за рад у многим државама света: у Русији, у Пољској, у Чешкој, у Аустралији, на Новом Зеланду, у Јужној Африци, у Јапану и у Америци, где је Далтон модел школе и настао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи