Семе успеха

Рад у башти или на пољу са унучићима не причињава само радост већ их кроз тај рад учите животним лекцијама и развијате љубав према природи. Деца која помажу у баштoванским радовима имају здравије навике у исхрани, потврдила су истраживања.

Сви ви који сте одрастали уз баку и деку на селу знате колику вам је радост доносио мирис траве, цвећа, шумских поља. Тај осећај пренели сте и на децу. Најживље успомене везују се за баку и деку и за рад у природи.

Није неопходан боравак на селу, довољно је било да сте имали двориште и башту.

Свако ко је радио у башти уз своје унучиће зна колика је то радост, али исто тако зна да им је пренео љубав према биљкама и природи.

У свету компјутера и игрица, научници су истраживали резултате добрих, старих метода.

Универзитет у Тексасу АМ је истраживао и дошао до закључка да су деца млађа од 12 година, која су била укључена у баштованске послове у школи, показивала много боље резултате у самопотврђивању, али им је и смањен ниво стреса.

Такође је Краљевско друштво за хортикултуру из Велике Британије показало да деца једу здравије намирнице ако сама узгајају поврће.

Деца која су радила на пољу и у баштама су показала бољу способност за тимски рад, комуникацију, и далеко веће самопоуздање.

Каролајн Левит, која је укључена у такву врсту пројеката у Западном Сасексу у Енглеској, истиче да се деца кроз такав вид активности и забављају и уче: „ Баштованство укључује више врста активности, попут дизајнирања баште и учења врста биљака. Кроз такав вид активности се развија дружење, али се учи и предвиђање временских прилика, што развија одговорност код деце."

Слични програми постоје у многим државама Европске уније, а у Аустрији су чести у вртићима.

Приредила: Јасмина Вујновић Милошевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи