Шта је аутогени тренинг?

У све бржем и стреснијем начину живота, развијају се разне технике самопомоћи. Једна од њих је аутогени тренинг који је осмислио Јоханес Шулц, немачки неуропсихијатар и психоаналитичар.

Аутогени тренинг је метод који је осмислио Јоханес Шулц, немачки неуропсихијатар и психоаналитичар.

Појам "аутогени" односи се на процес који произлази из нас самих, када улагањем властитог труда покушавамо да у себи пронађемо мир. Дефиниција говори да се та метода базира на сопственој одговорности и поверењу у сопствене потенцијале и ресурсе.

На све је могуће деловати аутогеним тренингом, јер се сугестија не одражава само на психу, него се преноси и на тело. Учитељи аутогеног тренинга кажу да су се таквим вежбама њихови полазници решили здравствених проблема као што су срчана аритмија или инконтиненција (задржавање мокраће или столице).

Да би се постигли резултати, потребно је да се добро истражи сваки лични проблем и открије које уверење или емоција иза њих стоје.

Јоханес Шулц је упозоравао да се само редовним и правилним савладавањем програма вежби аутогеног тренинга може остварити успех у границама индивидуалих могућности. Предуслови успеха су да терапеут води програм аутогеног тренинга, саветује и даје упутства клијенту, који их спроводи.

Групни тренинг 

Тренинг може да се спроводи са једним клијентом или с више њих, односно у групи, најмање једном или више пута дневно. Програм вежби аутогеног тренинга садржи вежбе дисања, вежбе за срце, удове и читаво тело.

Способност опуштања је нормалан процес, којим се најчешће можемо ослободити емоционалне и мишићне напетости и пренапрегнутости као и психосоматских поремећаја и обољења.

Креативне могућности поменуте методе готово су безграничне, а наука их већ одавно подупире, јер је њена делотворност доказана.

Приредила: Јелена Радованов Живановић 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи