Швајцарска студија о меду

Истраживачи тима Центра за истраживања у пољопривреди Швајцарске и Института за здравље пчела Универзитета у Берну, могли су да проуче како се ствара мед. За време зрења меда у саћима, рентгенски зраци су открили шаре различите светлине.

Захваљујући рентгенским снимцима пћелињег саћа, истраживачи тима Центра за истраживања у пољопривреди Швајцарске и Института за здравље пчела Универзитета у Берну, могли су да проуче како се ствара мед.

Тим је користио компјутерску томографију како би мерио концентрацију шећера у ћелијама од воска, а да при томе није реметио осетљиви живот у колонији.

Открили су да пчеле користе неколико техника да би добиле зрео мед.

Пчеле користе нектар са цвећа и шећер који он садржи у великим количинама како би произвеле мед. Резерве меда у саћу омогућавају колонији да преживи зиму, време када храна са ливада није доступна.

Тај богати извор шећера такође цене и људи. Узимају га од пчела за сопствену употребу.

Упркос значају који мед има за пчелиња и људска друштва, мало тога се зна о самом процесу стварања меда.

Нова открића дала најдетаљнији увид у процес зрења меда

За време зрења меда у саћима, рентгенски зраци су открили шаре различите светлине који рефлектују концентрацију шећера.

Шаре показују да пчеле радилице користе различите обрасце понашања у производњи меда. Или облажу зидове танким слојевима концентрованог нектара и формирају прстенове или га гомилају у ћелији насумице стварајући грумење.

Током времена, те наслаге расту, прстенови се губе и спајају у нехомогену масу зрелог меда.

Изненађује то да зрео мед тако постаје маса нехомогене концентрације шећера. Неке од ћелија имају хомогене високе концентрације шећера и те концентрације превазилазе просечне концентрације за мед.

„Нова открића су неочекивана, и заједно са нашим претходним знањима дају нам јаснију слику о томе како се мед формира", каже Петер Нојман са Института за здравље пчела.

Нова открића дала до сада су најдетаљнији увид у процес зрења меда. Нова знања о стварању меда су од велике важности за пчеларе, јер могу да допринесу бољем управљању колонијама и допринесу повећању количине и бољем квалитету меда који се произведе.

Даље, праћењем путева нектара који пчеле донесу у кошницу, студије доприносе бољем разумевању загађења кошнице разним патогенима и пестицидима. То су два најважнија поља проучавања када се ради о здрављу пчела.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. децембар 2024.
3° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње