Читај ми!

„Ла Суперба“ у Арени 6. новембра

Монсерат Кабаље, једна од највећих оперских дива свих времена, опростиће се и од српске публике концертом у Београдској арени, у оквиру своје последње турнеје, којом ће ставити тачку на 56 година дугу каријеру. Пратиће је Симфонијски оркестар РТС-а, а као специјалан гост најављен је Харис Џиновић.

Шпанска оперска дива Монсерат Кабаље, одржаће концерт у Београдској арени 6. новембра у оквиру своје опроштајне турнеје која ће трајати две године. Као диригент на концерту наступиће славни шпански диригент Хозе Коладо.

Ово је последња прилика да уживо чујете једну од највећих дива јер је, на почетку године, Монсератова изјавила да је време да се повуче у својој 80. години, након турнеје на којој ће посетити сва места где је раније гостовала.

„Мислим да ће тако нешто бити јако леп начин заокруживања музичке каријере која је трајала 56 година", рекла је Кабаљеова.

Њен глас је један од најзначајнијих у историји музике, а њена сензитивност и виталност освојили су милионску публику.

Рођена у Барселони, 12. априла 1933. године под именом Мариа де Монсерат Консепсион Вивиана Кабаље и Фолк, стицање светске славе започела је улогом у Доницетијевој опери Лукреција Борџија у „Карнеги холу", 1965. године.

И поред мало времена да спреми главну улогу, публика ју је већ после прве арије поздравила двадесетоминутним овацијама!

После тог успешног наступа, уследили су наступи у „Метрополитен опери", „Веронској арени", лондонском „Ковент гардену", миланској „Скали" и многи други.

Надимак „Ла Суперба" који носи представља статус апсолутне диве.

Репертоар Монсерат Кабаље је огроман - извођење близу 90 различитих улога нико до сада није достигао. Такође, снимила је преко 80 албума, од чега су половина комплетна оперска дела.

Њене интерпретације Росинијевих, Белинијевих и Доницетијевих опера показују њен супериорни таленат, непревазиђену контролу дисања, изражајни пијанисимо и сјајне глумачке способности.

Иако јој је лично најдраже извођење опере Norma из 1974. године, најпознатија је њена арија Vissi d'Arte из Пучинијеве опере Toska.

На врхунцу каријере 1974. године, певала је у операма Aida, I Vespri Siciliani, Parisina D'Este и Norma у једној недељи.

Монсерат Кабаље је и УНЕСКО Амбасадор добре воље. Такође, основала је фондацију за помоћ сиромашној деци, а често организује хуманитарне концерте.

Широј маси позната је и по сарадњи са поп певачем Фредијем Меркјуријем из групе „Квин" са којим је 1988. године снимила песму Барселона која је касније постала химна Летњих олимпијских игара у овом граду, одржаних 1992. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару