Читај ми!

Експлозија енергије за крај „Егзита“

Незаборавни наступи више од 600 светских и домаћих извођача на двадесетак бина, сјајна атмосфера и јубиларни двомилионити посетилац, само су део 12. „Егзита“. Завршницу Фестивала обележили бенд Ника Кејва „Грајндермен“, „Портисхед“, „Лајбах“, „Дисциплина кичме“, „Дарквуд даб“.

У раним јутарњим сатима на Петроварадинској тврђави завршио се 12. „Егзит" (Exit). Током четири дана Међународни музички фестивал привукао је око 150.000 посетилаца из земље и света.

„Грајндермен" (Grinderman) и Ник Кејв наступили су као последње звезде Фестивала на „Главној бини".

Насуп је почео 30 минута после поноћи, а Ник Кејв је у свом стилу владао сваким метром бине, свирао је гитару и клавијатуре и неколико пута сишао у публику пењући се на заштитну ограду и пружајући обожаваоцима микрофон да певају уместо њега.

Бенд је публици пружио сат времена бескомпромисне гитарске свирке, а да у првим редовима испред бине влада потпуни хаос, видело се из огромног облака прашине који се подигао на тактове прве песме под називом Mickey Mouse and the Goodbye Man. Публика је успела да врати бенд на бис и измами још две песме.

На „Главној бини", пре „Грајндермена" владала је потпуно другачија атмосфера током концерта британског трип-хоп бенда „Портисхед" (Portishead).

Певачица Бет Гибонс феноменалним гласом сасвим јасно дочарала је мрачну атмосферу највећих хитова бенда.

„Портисхед" је почео наступ песмама са свог последњег албума Third, а публика је одушевљено дочекала највећи хит Glory Box и хорски га отпевала.

На „Главној бини" последње вечери Фестивала смењивали су се „И-плеј" (Е-Play), затим „Биг аудио дајнамајт" (Big Audio Dynamite), бенд који је основао Мајк Џонс, бивши гитариста и певач легендарног британског бенда „Клеш", као и „Дисциплина кичме".  

Расположење у близини „Фјужн бине" поправљали су Београђани „Ола Хорхе" и „Мултиетничка атракција", али највеће интересовање изазвали су миљеници домаће публике „Партибрејкерси".

Око три сата после поноћи пред публику је изашао словеначки индустријал састав „Лајбах" (Laibach) чији је наступ и затворио „Фјужн бину" за ову годину.

Слављеница, „Денс арена" прославила је деценију постојања на 12. „Егзиту". Међу последњим извођачима наступио је продуцент, ди-џеј и глумац из Берлина Паул Калкбренер, али су домаће ди-џеј снаге публику испратиле са Тврђаве.

„Денс арену", али и целокупан Фестивал, наступом који је почео у 6.30 ујутру, традиционално је затворио Марко Настић, заједно са Дејаном Милићевићем и Марком Милосављевићем.

На „Експлозив бини", намењеној љубитељима тврдог гитарског звука, током вечери је наступио и дуго очекивани немачки метал бенд „Креатор". На простор испред бине било је немогуће ући пред сам наступ бенда, а певач Миланд Петроза више пута се захваљивао присутнима на великој подршци.

„Дарквуд даб", који је наступао и првог дана „Главној бини", у завршници Фестивала привукао је испред „Егзит мјузик лајв бине" (Exit Music Live) толико публике да су организатори морали да затворе улаз због малог капацитета.

Дванести „Егзит" почео је 7. јула, а завршио се данас у раним јутарњим часовима. Током четири дана Фестивала дневно је Петроварадинском тврђавом пролазило око 40.000 људи. Ове године Фестивал је добио и свог двомилионитог посетиоца, Сташу Вукадиновић из Зрењанина.

Пред публику је изашло више од 600 извођача, а програм се одвијао на 20 бина.

У „Егзитовом" кампу, који је био отворен од 5. јула, организатори процењују да је боравило готово 10.000 посетилаца. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи