Јубиларни 40. Џез фестивал отворен у МТС дворани

У МТС дворани почиње 40. џез фестивал под називом "Џез наслеђе". Љубитеље џеза до 28. октобра очекују премијерна гостовања, наступи домаћих и светских уметника и нови музички пројекти.

Сваке године Џез фестивал доласком светских звезда и упознавањем нових снага џеза помера границе. На отварању Биг Бенд Радио телевизије Србије и диригент, пијаниста и аранжер Алан Бродбент.

„Слушамо поново Морана који свира Елингтона на врло необичан начин. Слушамо Рудреша Вахантабу који ће свирати Џонија Кеша и Стиви Вондера, чућемо Алан Коен прву кларинетисткињу света. Џејмса Картера први пут на Београдском фестивалу како свира музику старог времена бибапа и наше мајсторије из академије ФМУ који ће урадити један омаж кроз историју џеза“, рекао је Војислав Пантић,уметнички директор Џез фестивала.

И премијере и репризе Џез фестивал чине једним од најзначанијих фестивала код нас. Осим добре музике, фестивал је и својеврсни место васпитања. Они који су на њему стасавали, а сад су предавачи на Београдској музичкој академији и одсеку за џез, имаће своје место на позорници, наглашава Јован Маљоковић.

„Београдски џез фестивал је у данашње време један од водећих европских фестивала. 1971. године био је први џез фестива, тај мали клуб је најчувенији џез клуб који Београд има, јер су ти велики уметници са великом радошћу долазили у Београд и то је оно по чему је џез фестивал познат“, рекао је Јован Маљоковић,председник одбора Џез фестивала.

Ексклузивни тренуци и наступи светских звезда чине окосницу џез фестивала, али они који имају искуство са оснивањем такве манфистације попут Владимира Маричића кажу да постоје важнији разлози за његово постојање.

„Сећам се шта је нама био главни разлог када смо оснивали те џез фестивале, у ствари нама је главни разлог био да пробудимо локалну џез сцену. Мислим да је то циљ свих организатора свуда у свету. Да пробудимо локалну сцену и да у Београду постоје места где се џез свира целе године“, рекао је Владимир Маричић,џез пијаниста.

За крај овогодишњег Београдског џез фестивала најављен је састав Буена Виста ол Старс са програмом „Једна ноћ у Хавани. Осим у Дому Омладине и МТС дворани, за посебне љубитеље џеза и стручну јавност биће програм и у Студију 6 Радио Београда.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи