Читај ми!

Васиљ Петренко за РТС: Сви који слушају класику деле исте емоције, задовољство, тугу, страст...

У Центру Сава одржан је концерт Лондонске Краљевске филхармоније. Једним од најцењенијих оркестара на свету дириговао је Васиљ Петренко. На сцени им се придружио и Јухан Лим, светска сензација у свету класичне музике.

Петренко је рођен у Санкт Петербургу, каријеру је наставио у Великој Британији, али добро познаје и балканску традицију и музику. Пред наступ, говорио је за Дневник РТС-а.

-Био сам у Београду и Србији, али први пут наступам у Сава Центру. Знам да бивша Југославија има богату културу. Био сам релативно скоро у Љубљани у Словенији, у Загребу неколико пута. Није ми непозната територија. Овде има много традиције али и много нових ствари које се константно дешавају.

Јесу ли захтевна дела класичне музике увек изазов када их изводите?

-Не мислим да је класична музика изазов. Она је приступачна свима. Важно је да се шире емоције и добра осећања. Небитно је колико имате образовања, којој друштвеној класи припадате. Сви који је слушају деле исту емоцију – задовољство, страст, тугу, све може да се осети. И то може да се доживи без икаквог предзнања.

Како сте одабрали програм за концерт у Београду?

-На много начина се прожимају балканске и слвенске земље. Изабрали смо Дворжакова дела, он је чешки композитор, изводимо дела Шопена који је вероватно један од најпознатијих пољских композитора свих времена, и Барток који је мешавина мађарске културе, румунске музике, а има утицаја и Сједињених Америчких Држава јер је дела писао и у Америци. Заиста комплексно за извођење, али уједно и једноставно за слушање.

понедељак, 14. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи