Читај ми!

Ускоро први лајв албум групе Ејот – Quindecennial

Поводом обележавања 15 година трајања и успеха једног од најуспешнијих српских џез састава, ПГП РТС ће објавити први лајв албум групе „Ејот“ – "Quindecennial". Концертна промоција овог ексклузивног музичког материјала заказана је за 24. новембар, у Задужбини Илије М. Коларца.

Ускоро први лајв албум групе Ејот – Quindecennial Ускоро први лајв албум групе Ејот – Quindecennial

На дуплом це-деу Quindecennial овековечено је 16 композиција, снимљених на концертима широм света, током досадашње богате каријере ове групе. Иницијално, лајв албум је прошле године објавила немачка издавачка кућа "Neuklang", а несвакидашње издање ће се ускоро појавити и на нашем тржишту, у издању ПГП РТС-а.

Приликом потписивања уговора о објављивању албума, Дејан Илијић из групе „Ејот“ подсетио је директора ПГП РТС-а Владимира Граића да је ова сарадња заправо његов повратак под окриље најстаријег и највећег дискографа на Балкану. Наиме, пре 35 година Илијић је као основац објавио две солистичке грамофонске плоче, као хит клинац.

Некоме може деловати као клише, али у мом доживљају то је чињеница: Невероватан је успех, задовољство и част постати део заједнице ПГП РТС-а. Мени лично, тај чин представља и 'повратак кући' јер сам још као мали снимио две плоче за, тада ПГП РТБ (1990. и 1992. године). Група 'Ејот' увек има велике планове, сада имамо и приступ огромној логистици и ресурсима који ће нам помоћи да нашу музику поделимо са много већим аудиторијумом“, објашњава Илијић.

У уводу рецензије о овом музичком издању, реномирани критичар Војислав Пантић навео је између осталог да албум Quindecennial заокружује 15 година деловања квартета „Ејот“, најуспешнијег српског џез састава на глобалној сцени: „То је изузетно редак јубилеј у свету џеза, где размени идеја са новим лицима у новим форматима стреми велика већина стваралаца. Знајући то, природно се одмах намеће питање – Чиме се надахњују Дејан Илијић, Слађан Миленовић, Марко Стојиљковић и Милош Војводић, шта их и даље води да са једнаким жаром настављају заједнички уметнички подухват? Одговор даје овај албум“.

Групу „Ејот“ караткерише богата међународна концертна каријера. Наступали су у више од 20 земаља, широм света.

Упоредо са светском каријером, група „Ејот“ је континуирано активна и на домаћој сцени. На Београдском џез фестивалу су наступали два пута (2013. године као сасвим млади таленти, а 2017. године им је припала част да га свечано отворе), а недавно су затворили јубиларни 30. Нишвил џез фестивал. Наступали су и на другим фестивалима и у многим концертним дворанама широм Србије: Ваљевски џез фест, Нови Сад џез фест, Jazzire Суботица, Jazzibar Краљево, Green Town Сомбор, Вршац џез фест...

Наступали су уживо на националним радио станицама у Србији, Бугарској (БНР), Румунији (Клуж) и Швајцарској (РТС Женева), као и у Сједињеним Америчким Државама ((WNYC) у емисији New Sound и тај запис уврштен је на њихову листу најуспешнијих у сезони 2023. године.

На РТС3, 2019. године емитован је њихов Концерт за природу, снимљен уживо на врху Суве планине, на висини од 1.515 метара. Несвакидашњи подухват, који поред музике састава „Ејот“ промовише и природне лепоте Србије, донео је групи плакету – захвалницу Завода за заштиту природе, за посебан допринос очувању природе. Медијски покровитељ била је Национална географија.

Састав „Ејот“ победио је на такмичењу “Umbria Jazz Balkanic Windows” 2009. године, као и 2012. године, на "Midem off showcase 2012" такмичењу (Кан, Француска), најзначајнијег музичког сајма на свету.

Национална платформа „Србија ствара“ је уврстила групу „Ејот“ на листу својих креативних амбасадора, а Удружење музичара џеза, забавне и рок музике Србије доделило им је престижно признање Годум за најбољи српски џез састав (2022. године).

Концертна промоција издања Quindecennial музичког састава „Ејот“ биће одржана 24. новембра, у Задужбини Илије М. Коларца.

субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи