Читај ми!

„Прстен без речи“ – концерт Симфонијског оркестра РТС-а на Коларцу који се не пропушта

Симфонијски оркестар РТС-а, под управом маестра Србе Динића, извешће у Коларчевој задужбини концерт „Прстен без речи“, јединствену синтезу оркестарске музике из чувеног циклуса „Прстен Нибелунга“ Рихарда Вагнера, у аранжману Лорина Мазела.

Симфонијски оркестар РТС-а имао је сјајан почетак сезоне, а други део отвара великим и значајним концертом у Великој дворани Коларчеве задужбине – Вагнер: Прстен без речи.

Како наводи Катарина Алексић, концерт-мајстор Синфонијског оркестра РТС-а у низу успешних концерата, од којих су неки изведени са маестром Србом Динићем, многи су били велики задатак и представљају капитална дела класичног репертоара.

Прстен без речи, је аранжман које је направио чувени диригент Лорен Мазел, а односи се на јединствену синтезу оркестарске музике из чувеног циклуса Прстен Нибелунга Рихарда Вагнера, који се састоји од четири монументалне опере – Рајнско злато, Валкире, Зигфрид и Сумрак богова.

„Једно изузетно комплексно дело и огромно дело које захтева један велики оркестар, које захтева један технички припремљен оркестар. То је 80 минута најлепше музике из те четири опере и можда и најтеже музике из те четири опере које укупно трају 16 сати“, објашњава маесто Срба Динић.

Публика у Коларчевој задужбини ће чути најпознатије делове из те четири опере, додаје маестро, а један оркестар као Симфонијски оркестар РТС-а је високо квалификован за извођење таквих дела.

Планови Симфонијског оркестра РТС

Концертни програм Симфонијског оркестра РТС-а, с обзиром да се ради о озбиљним делима класичне литературе, захтева детаљне и опсежне припреме, напомиње Катарина Алексић.

„Ове године смо са маестром Динићем већ представили једно, у четвртак друо, а у октобру ће бити и треће озбиљно дело немачке литературе. Следи Алпска симфонија Рихарда Штрауса, а у међувремену имамо наступ са Јасмин Леви, једном од водећих звезда светске музике у Центру 'Сава'“, додаје гошћа Јутарњег програма.

У новембру ће на програму бити Шостаковичева Десета симфонија, а за крај ће заједно са Хором РТС-а бити изведена Бетовенова Миса Солемнис са маестром Александром Марковићем.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи