Саопштење Задужбине Милана Младеновића поводом најављењих винила групе Екатерина Велика у издању Маскома

Поводом нејасноћа које су изазвале најаве реиздања појединачних албума Екатарине Велике од стране компаније MASCOM, као и упита поштовалаца и обожавалаца овог бенда у вези са винилним издањима – Задужбина Милана Младеновића овим путем жели да подели са јавношћу чињенице које ће, верујемо, разјаснити ситуацију.

Саопштење Задужбине Милана Младеновића поводом најављењих винила групе Екатерина Велика у издању Маскома Саопштење Задужбине Милана Младеновића поводом најављењих винила групе Екатерина Велика у издању Маскома

Задужбина Милана Младеновића, у сарадњи са јединим законитим издавачима и носиоцима фонограмских права албума бенда Екатарина Велика – а то су Заложба Касет ин Плошч РТВ Словенија и ПГП РТС – увелико припрема објављивање бокс-сета који ће садржати комплетну званичну дискографију бенда на осам винила.

Са циљем да се музика ЕКВ чује у пуној лепоти и раскоши – сви албуми бенда су по први пут професионално ремастеризовани са оригиналних студијских трака и прилагођени модерним стандардима.

У бокс-сету ће, уз албуме, бити објављен и буклет који ће на 76 страна представити велики број до сада необјављених фотографија бенда, рукописа песама из Миланове и Маргитине архиве, необјављена документа из заоставштине бенда, као и раније необјављене приче Срђана Тодоровића Жике, Ивана Феце Фирчија, Ивана Ранковића Раке, Драгише Ускоковића Ћиме и Марка Миливојевића, као и блиских сарадника бенда.

 Уз то – ово издање (ЗКП РТВ СЛО и ПГП РТС) ће садржати и дупли ЦД са двадесет и шест снимака који су дигитализовани и ремастеризовани са трака сачуваних у приватној Милановој архиви – а међу њима су до сада необјављивани демо снимци, другачији ремикси неких песама, као и драгоцени снимци са проба бенда.

Рад на обликовању овог издања окупио је велики број фотографа, саговорника, професионалних студијских инжењера звука и пријатеља Екатарине Велике који су несебично помогли и уступили своје архиве да би овај бенд коначно добио издање достојно њихове заоставштине, и тај бокс-сет ће се ускоро појавити у продаји.

Реакција поштовалаца и обожавалаца ЕКВ на појаву првих информација у вези са бокс-сетом на друштвеним мрежама и у медијима говоре нам да је музика овог бенда и даље важна великом броју људи са ових простора, и да њихово дело током година није изгубило на вредности. Насупрот.

Случајно или не, неколико дана након прве објаве фотографије тест-винила који ће бити у званичном бокс-сету – компанија MASCOM је на свом сајту и у медијима најавила поновну продају четири албума из каталога бенда Екатарина Велика. Ти албуми су већ предмет неколико дугугодишњих судских спорова који су још увек у току, а због повреде ауторских и интерпретаторских права чланова бенда ЕКВ.

С обзиром на правну тежину и снагу доказа које смо представили суду и изјаве сведока који су учествовали у стварању тих албума и песама – не сумњамо да ће пресуде у тим споровима задовољити правду и да ћемо доказати да борба за поштовање закона не може бити узалудна, чак ни у Србији.

У складу са тим – неопходно је да обавестимо јавност, поштоваоце и обожаваоце бенда Екатарина Велика да MASCOM ова издања нуди на тржишту без сагласности извођача, и без потписаних уговора са ауторима и интерпретаторима песама или наследницима њихових права, а то су по закону били дужни да ураде. Овакво непоштовање закона, тј. ауторских и интерпретаторских права чланова бенда је несвакидашњи случај, који говори и о непоштовању које MASCOM има према ауторима чија дела објављује.

Додатно, и вероватно важније за оне који истински поштују и воле музику овог бенда: издања која MASCOM нуди тржишту – настала су на основу преснимака са неадекватно складиштених магнетофонских трака нижег квалитета, што купце ових издања ускраћује за квалитет звука који музика ЕКВ заслужује.

Поштоваоци Екатарине Велике знају колико енергије, времена и труда су њени чланови улагали у то да звуче што је могуће боље, како у студију тако и на концертима – те нема сумње да би били ужаснути таквим третманом снимака који нису веран и адекватан отисак онога што је бенд снимио на ова четири албума.

Ово је тренутак у којем са јавношћу желимо да поделимо и следећу чињеницу: Миланова награда, коју сваке године додељујемо музичарима, рестаурација видео-снимака бенда, изложба Миланове заоставштине која ће ускоро бити отворена у Народној библиотеци Србије, као и многи други пројекти на којима радимо зависе од прихода остварених продајом легалних издања.

Задужбина Милана Младеновића функционише захваљујући ентузијазму групе људи која је решена да не устукне пред онима који очигледно воле новац у рукама, а исто тако очигледно не поштују ауторе чија дела желе да продају без њихове сагласности, без плаћања накнаде и у упитном квалитету.

Надамо се да смо овим развејали све недоумице у вези са овим и будућим издањима и да ћете ускоро уживати у званичном бокс-сету који ћемо објавити, а који заокружује дискографију бенда на достојан начин, поштујући високе стандарде којих се бенд строго придржавао током постојања.

Ви, као истински поштоваоци музике бенда Екатарина Велика и Милановог наслеђа подржавате рад Миланове Задужбине и тако што бирате која и каква реиздања купујете.

петак, 13. септембар 2024.
13° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи