Вече српске духовности – концерт Симфонијског оркестара и Хора РТС у Коларцу

Великој сали Коларчеве задужбине још један концерт Симфонијског оркестра и Хора РТС. У првом делу концерта биће премијерно изведена композиција Марка Ковача, „Хиландар, звона и молитве, за клавир и оркестар“.

Национална историја, културна баштина и духовност одовек су били стваралачке инспирације српских композитора од првих школованих аутора који су деловали у доба када је и европску музику обележила појава националних школа па до савременог доба готово да нема композитора који се макар једним делом нису осврнули на прошлост.

Та инспирација присутно је и у композицијама Марка Ковача Хиландар, звона и молитве, за клавир и оркестар и академика Ивана Јевтића, Задужбине Косова – Симфонијске слике, које ће се изводити на концерту Симфонијског оркестар и Хора РТС-а у Коларцу, 14. септембра.

Симфонијски оркестар и Хора РТС-а наступа под управом маестра Дејана Савића. У делу академика Јевтића ће наступити и наши реномирани солисти, сопран Јасмина Трумбеташ, тенор Вања Бисерчић, Александар Секулић Појац и небојша Кундачина као наратор.

Како наводи композитор Марко Ковач, гост Јутарњег програма, духовна инспирација је нешто што окупира његову пажњу већ извесно време.

„Хиландар је тачка од посебне духовности за све нас, па и мене, с једне стране. С друге стране и игуман манастира је видео овај спот мој на претходну композицију и показује интересовање за мој рад и моје стваралаштво и дошло је до нашег контакта. Он иначе пружа подршку нашим композиторима организујући концерте симфонијске музике“, наводи Ковач.

Тако је ново дело, које је и Ковачев докторски уметнички пројекат Хиландар, звона и молитве, за клавир и симфонијски оркестар настало као поруџбина манастира Хиландар.

петак, 13. септембар 2024.
12° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи