Читај ми!

Шабан Бајрамовић – The King: Отворена изложба о краљу ромске музике у Њу Орлеансу

Ноћас је у Џез-музеју у Њу Орлеансу отворена изложба посвећена музици Шабана Бајрамовића.

„Од сиромаха до краља ромске музике“ наслов је изложбе којом Њу Орлеанс џез музеј одаје почаст изузетном животу и наслеђу Шабана Бајрамовића.

У друштву својих идола, Луја Армстронга, Реја Чарлса и Џејмса Брауна, нашао се неоспорни краљ балканског соула и блуза и светски краљ ромске музике. Поставку чине његови лични предмети, затим плоче, касете, ЦД албуми, плакати, књиге и часописи, али и Бајрамовићева статуета, коју Нишвил традиционално додељује извођачима за најбољу фузију џеза са другим правцима.

„Изложба о Шабану Бајрамовићу у Њу Орлеанс џез музеју изгледа фантастично. Просто сам била преплављена емоцијама када сам ушла први пут и видела на зидовима музеја изложене панеле и постере, као и његове личне предмете. Ово је сигурно један велики корак не само за српску ромску џез музику, генерално за Србију и за српску културу да уводимо једног нашег уметника у светски признати џез музеј“, наводи Јелена Ивањац, представница Нишвила у Америци.

У наредних шест месеци, колико ће изложба трајати, посетиоци ће моћи да погледају и кратак филм о Бајрамовићу, а преко кју-ар кодова и да преслушају његове песме.

Ова изложба резултат је петогодишњих договора директора Нишвил џез фестивала и директора Њу Орлеанс џез музеја Грега Ламбозија.

субота, 22. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије