Читај ми!

Победници другог Националног музичког конкурса Serbia Creates: The Spotlight

Еминентни жири другог националног музичког конкурса Serbia Creates: The Spotlight одабрао је нову генерацију спотлајтера од укупно 10 младих музичара и бендова, који ће се представити публици кроз више од 120 наступа на најпознатијим регионалним музичким фестивалима у Србији, Хрватској, Словенији, Бугарској, Румунији, Мађарској, Босни и Херцеговини, Северној Македонији и Црној Гори.

Победници другог Националног музичког конкурса  Serbia Creates: The Spotlight Победници другог Националног музичког конкурса Serbia Creates: The Spotlight

Победници овогодишњег конкурса, који је организовала национална платформа Србија ствара,  уз подршку бројних партнера из музичке индустрије, су:

Данте, реп и треп музичар који је септембру 2023. године лансирао свој дебитански албум Куда иде време? којим је већ успео да привуче пажњу чак пола милиона слушалаца.

Долорес, поп-њу вејв женски дуо чија се музика  може описати као електро поп са примесама свега оног новоталасног што је добро, прошло и сад тугујемо за тим, Први ЕП под називом Шта те ради издале су пре мање од годину дана, а до сада су наступале на фестивалима и клубовима широм региона и Србије.

Џипсии, уметник Јован Живадиновић постигао је значајан успех на домаћој сцени јединственим спојем андерграунд и поп звука. За први албум, Записи из подземља (2022. године) добио је похвале критичара због оригиналности и беспрекорног спајања различитих музичких утицаја. Учествовао је у избору Песме за Евровизију и ушао у финале.

Jymenik је алт-поп кантауторка препознатљива по свом соулфул вокалу, а на музичку сцену је закорачила 2020. године као фичуред артист на песми Лудим, која је постала вирална на Тик-току, привукавши пажњу широке публике. До сада је објавила два ЕП-ја: Сумрак и Бескрај. Иза себе има наступе на бројим регионалним фестивалима.

Круз Роуди, себе описују као „најлаганији инди-рок трио“ који је музички сцену донео освежени гитарски звук са инди и фанк елементима. Већ првим видео синглом Реприза (април 2023) бенд се пласирао у полуфинале за награду Милан Младеновић, док песмом Све кружи (јул 2023) најављују истоимени дебитантски албум.

Lil Stey, Стефан Трмчић је млад, специфичан и иновативан уметник који је привукао огромну пажњу публике, пре свега захваљујући кратким видео клиповима у којима репује, а које објављује на друштвеној мрежи Тик-ток.

Логичка Грешка је њу њу вејв бенд из Београда који је учестовао у финалу Петог Бунт рок фестивала, а потом и на београдском Бир фесту. Први албум под називом Чекам аутобус који никад неће доћи изашао је у 2022. године.

NADYA је српска авангардна и хардкор уметница, ново лице српске реп андерграунд сцене. До сада је објавила два ЕП-ја; Erhiccal Play – који је испраћен визуалима српске визуалне уметнице Јелене Реџић и Сексипил, у коме је експериментисала са Bouyon ритмовима, који су популарни на Француским Антилима. NADYA наставља да објављује синглове, а до сада је имала неколико наступа у Београду, а њен највећи наступ до сада је био на словеначком МЕНТ фестивалу 2024. и у Загребу у оквиру организације Хали Гали.

Шкофја Лока, је вокално инструментални састав из Београда који представља певајући и свирајући ентитет променљивог облика и чврстог става – од класичне инструментале поставе, до „ремикс“ наступа уз обиље електронике. Овај организам фуриозних ритмова је мешанац свирке и електронских звучних форми који броји десерт чланова, предвођен вокалним дуом на штиклама Пуслице из пакла са пратећим оркестром бубњева, баса, гитаре, укулеле, удараљки, дувачке секције…

Бенд је настао 2021. године у Трики Арт Студију као скупина уметника који се баве аудио и визуелном уметношћу. Марта 2024. су објавили свој први албум Љубим ти душ”.

Ива Пажин ZHIVA је свој самосталан, велики искорак на домаћој сцени направила објављивањем деби албума Претерује“ у новембру 2023, за Glitch Records.  Албум чини девет ауторских песама и постављен је као мозаик жанрова – од алтернативног попа преко џеза, хип-хопа и драменбејза до регеа. Посебно га издваја то што је посвећен менталном здрављу.

Добитница је Најбољег новог извођача 2024. године, коју додељује Удружење независних издавача РУНДА, а и један је од 11 регионалних извођача који су се нашли на листи извођача на које треба обратити пажњу (100 ARTISTS TO WATCH) за 2024. годину коју доноси ИМПАЛА у сарадњи са Јутјубом.

Након огромног интересовања и великог успеха прошлогодишњих победника конкурса, који су се представили публици широм региона и Европе – на 22 фестивала у шест земља одржали су 55 наступа – ове године капацитети су проширени. Обезбеђено је више од 120 наступа, на преко 50 музичких фестивала у чак девет држава региона.

Реализацију конкурса подржао је европски пројекат LIVEMX (Founded by Music Moves Europe) који има за циљ да помогне и подржи музичку индустрију на европском нивоу.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије