Читај ми!

Композитор Владимир Тошић: Има филмова који су заборављени, али је иза њих остала музика

На Првом програму РТС-а емитована је документарна емисија „Море спаса“. Музику за филм компоновао је Владимир Тошић. Реч је о 23. документарно-играном филму за који је написао музику. Међу њима су филмови и емисије о Милунки Савић, Сто година српског војног ваздухопловства, емисије о Косову и Метохији, Рачак, Жута кућа...

Тошић каже да пише музику максимално прилагођену слици.

„Ако је тематика, ако је слика Први светски рат, онда тешко да приступам принципу минималистичке музике. Ту сам користио традиционалне мелодијске покрете... Милунким валцер је у том смислу најкласичнији приступ, међутим, у драматичним филмовима као што су они о Косову и мигрантима, ту сам користио много елемената минимализма“, изјавио је композитор Владимир Тошић.

Приступ је више класичан уз звуке симфонијског оркестра када филмови за тему имају догађаје попут ратова.

„У филмовима је битна прича, музика подржава ту причу и композитор би морао да схвати то и да се прилагоди што више самој причи да подвуче битне елементе“, објаснио је Тошић уз опаску да је то примењена а не апсолутна музика.

Тошић је био ангажован као композитор ауторке филмова Слађане Зарић. Каже да га покреће слика и да компонује тек када види измонтиран филм, почетни кадар...

Истиче да му је током дуге каријере и после великог искуства најизазовнија и најтежа тематика била она у вези са Косовом. Међу тим филмовима је Жута кућа.

Тошић потврђује да музика доприноси аутентичности филма, аико је пратећа, док је прича оно што је доминантно, али додаје да „има филмова који су практично заборављени, али иза којих је остала музика као квалитет“.

субота, 22. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије