„Оћу да ви појем врањанско“ – фестивал врањске градске песме у Врању

У Врању се одржава дводневни фестивал врањске градске песме, под називом "Оћу да ви појем врањанско". Познати вокални солисти наступају у сали позоришта, уз пратњу Народног оркестра Владе Пановића. На тај начин одржава се сећање на песме које су настале у другој половини 19. века.

Кроз интерпретацију врањске песме, која је пре 12 година заштићена као нематеријално културно благо Србије, оживљавају се стварни догађаји, особене личности, приказује се аутентичност, љубав, бол.

Волим босански севдах, а мени је врањанска песма нешто што вуче у том правцу. Нормално, стилски је то све другачије, али та врста емоције коју песма врањанска буди у мени даје ми велику могућност и осећања приликом интерпретације“, наводи Јасна Кочијашевић, вокална солисткиња.

„Јако је важно да се знају наше старе и јако лепе песме, ове године ћу певати верзију од Јасне Кочијашевић и јако ми је велика част", каже Велина Стаменковић, ученица Музичке школе.

Тиха, а снажна. Врањска песма део је светског, музичког, фолклорног наслеђа. Посебна, јер асоцира на један град. На овогодишњем фестивалу певају је Јасна Кочијашевић, Чеда Марковић, Душан Свилар, Давор Јовановић.

„Важно је да ширимо лепоту врањске градске песме, да они ту песму осете и да знају да могу да је певају. Причајући са њима, они заиста уживају јер наша врањска песма заиста обузме човека", истиче Бранимир Стошић Каце, интерпретатор врањских песама.

„Врло је важно да се сачува овај мелос, специфична нота, интонација коју доносе мелодијске линије врањске градске песме која ето, толико дуго већ траје“, напомиње Ана Митић из Културно-образовног центра Врање.

„Музика старог Врања је наш бренд, оно нешто само наше, по чему је град препознатљив и ван граница наше земље. Она је наше благо у коме је саткана сва специфичност овог краја", наводи др Слободан Миленковић, градоначелник Врања.

У славу Стане Аврамовић Караминге, Врањанке која је отпевала Димитријо, сине Митре и многе друге песме одржава се фестивал по пети пут.

петак, 21. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије