Гала концерт шпанских и српских уметника у Народном позоришту

У Народном позоришту у Београду изводи се гала концерт посвећен зарзуели, јединственом шпанском музичком жанру. Ритмови и мелодије различитих култура Шпаније, домаћи и шпански уметници изводе под диригентском палицом Оливера Дијаса.

Шпанско-српски омаж зарзуели, специфичном жанру једне од најлепших мелодија у свету. Арије и дуети доносе обичаје, породични живот, љубав, ратне сукобе, али и комичне дуете, хорове и фолклорне плесове.

Први пут у Београду наступа светски тенор Хосе Луис Сола и баритон Анхел Одена.

„Мислим да је музика коју ћемо слушати вечерас фантастична. Изабрали смо најбоље делове који постоје у зарзуели, и верујем да ће публика уживати“, каже баритон Анхел Одена.

Влада Шпаније је 2024. годину прогласила годином зарзуеле као репрезентативног нематеријалног културног наслеђа. Идеју за концерт посвећен зарзуели подржала је Амбасада Шпаније.

„Иза политике увек стоји култура. Она уједињује људе, да ли је то музика, поезија или било која друга врста уметности. Не мораш да разумеш језик да би се повезао. Драго ми је што ће вечерас бити изведена шпанска музика коју није чуло много људи у Србији и верујем да ће је одмах осетити“, наводи Дарио Отеро, саветник заменика шефа мисије Амбасаде Шпаније.

Шпанским уметницима на сцени се придружују сопран Александра Стаменковић и Оркестар Народног позоришта у Београду.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије