Читај ми!

Drumbooty: Ретро-футуристичка џез авантура

Јубиларно 25. издање Новосадског џез фестивала одржаће се од 15. до 18. новембра 2023. године у организацији Културног центра Новог Сада. Овогодишње фестивалско издање понудиће поклоницима џеза осам врхунских концерата на Великој сцени Позоришта младих, међу којима и "drumbooty" – једном од најпотентнијих домаћих ауторских џез пројеката, који ће имати прилику да се публици представи 16. новембра

Силина са којом је бубњар Пеђа Милутиновић ступио на сцену почетком прошле деценије, мало којег је домаћег љубитеља џеза оставила равнодушним. Тада младић у раним двадесетим, са осећајем за хард-бап налик прекаљеном америчком сешн ветерану, убрзо је загосподарио београдским клупским сценама и потом постао радо виђен члан бројних домаћих џез постава. У то време освајао је публику са Qzama Quartetom (Лука Игњатовић, Филип Булатовић, Пера Крстајић), Васил Хаџиманов Бендом, па коначно флуидном поставом Schime, поново са Луком Игњатовићем, који ће остати његов највернији музички сапутник до данас.

Па ипак, за оно што ће неколико година касније постати препознатљив ауторски израз Пеђе Милутиновића, пресудна је била сарадња са веома утицајним америчким саксофонистом Дејвидом Бинијем, једним од оних музичара који ужива изузетну репутацију међу колегама, за шта постоји и згодна инострана фраза мусициан’с мусициан. Бини је средином прошле деценије био необично активан у овим крајевима – наступао је и свирао са Василом Хаџимановим, а потом је окупио и ауторски трио Авенија са Пеђом Милутиновићем и басистом Пером Крстајићем, с којим је радио наредних пар година.

Некадашњи хард-бапер и вансеријски стилиста у маниру шездесетих и златног доба издавачке Blue Note, Милутиновић се све више кретао на раскршћу традиционалног фјужна седамдесетих и осамдесетих (које је на домаћој сцени најуспешније ауторски реинтерпретирао Хаџиманов) и онога што су нововековне интерпретације овог џез правца, засноване на комбиновању електронике и модерног њујоршког нео-бап звука. Већ је дуго пекао занат, а управо разговори и рад са Бинијем подстакли су да за кључни искорак у каријери, као ауторском и бендлидерском раду.

Тако је настао Милутиновићев пројекат друмбоотy, који на првом албуму „Veritas Vincit“ (Orenda Records, 2020) окупља импозантну и веома шаролику листу гостујућих музичара, без фиксне поставе. Већ овде се назире бубњарев ауторски поступак заснован на поигравању и експериментисању у компјутерском програму Logic Pro, комбиновањем ритмова са различитим клавирским мелодијама и звуцима синтова, чиме ће изокренути уобичајене џезерске логике и поступке. Барем оне које смо виђали и слушали на овим просторима.

У том смислу друмбоотy није тиква без корена, а још мање је чудно да бисмо паралеле могли повући најпре са ауторским пројектима бубњара са америчке сцене као што су Марк Ђулијана, Louis Cole, па и Макаја МекКрејвен, који је од андерграунд сензације стигао надомак мејнстрима објављујући за ревитализовани и диверсификовани Blue Note.

Након ауторски нешто неодлучнијег првенца, на коме као да је испитивао могуће опције, поступке и правце истраживања, овогодишњи албум „Creality“ представља друмбоотy у фокусиранијем изразу, окренутом аранжерски компактном ретро-футуризму. Нарочито је то оличено у сазвучју синт басова и клавијатура, који стоје у фином балансу са самим Милутиновићем, односно Луком Игњатовићем као доминантним дувачем, овде ипак нешто повученијим него у постави Schime. У музици састава тако се сусрећу одјеци старинског фјужна и фанка са џез традицијом и садашњошћу, односно електронска манипулација звуком са конвенционалним приступом џез инструментима.

Напослетку, овај пронађени фокус ће помоћи Милутиновићу да и његове концертне поставе достигну пун потенцијал. Радни бенд са двојицом клавијатуриста, талентованим Стеваном Милијановићем и Бојаном Цветковићем, већ поменутим Игњатовићем на саксофону и басистом Акошем Форгачем, представиће се и на Новосадском џез фестивалу 16. новембра. Наступ на Новосадском џез фестивалу реализује се у сарадњи са националном платформом Србија ствара музику и у оквиру конкурса Serbia Creates: The Spotlight.

понедељак, 15. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару