Читај ми!

Несвакидашњи наступ: Концерт за хармонику и симфонијски оркестар на Коларцу

Симфонијски оркестар РТС премијерно ће извести дело Бранке Поповић „Потреси“ Концерт за хармонику и симфонијски оркестар. На концерту који ће бити одржан у Великој дворани Коларчеве задужбине, 18. новембра, као солиста наступиће Никола Пековић. Исте вечери на програму су увертира за Вагнерову оперу „Тристан и Изолда“, а дириговаће Срба Динић.

Симфонијски оркестар РТС-а трећи пут премијерно изводи дело Бранке Поповић.

„Сада ће то бити композиција Shakes, концертантна музика у којој је хармоника солистички третирана, написана на иницијативу Николе Пековића и, кажем, писана баш за њега, са свешћу о томе на који начин он свира, и са свешћу о томе колико студиозно и предано ради на интерпретацији савремене музике", рекла је композиторка Бранка Поповић.

„Ја заиста уживам када радим са Бранком и изводећи њене композиције. Прошле године сам извео премијерно њено дело за хармонику и гудачки оркестар Bubble Wand које је заиста лепо прихваћено од стране публике, и пуно колорита боја и свега онога што живот пружа. А негде композиција Shаkes и Потреси је наставак сарадње и могу рећи та љубав према савременој уметности, да нас спаја и према једном квалитетном извођењу", додао је Никола Пековић, акордеониста.

Поповићева је рекла да је десетак година радила на разним композицијама за хармонику, као за соло инструмент и у разним камерним комбинацијама: „Морам да кажем да ми је у почетку било доста тешко, нисам познавала инструмент, али сам на неки начин пронашла неку своју музику у томе. Хармоника није баш тако често, да кажем, солистички третирана у литератури, нема превише таквих композиција, а сарадња с Николом ме подстакла да напишем овакву композицију. Инструмент са друге стране пружа огромно богатство звучних и техничких могућности, тако да сам ту негде нашла, да кажем, инспирацију да покушам да сјединим овај инструмент са тако великим ансамблом као што је Симфонијски оркестар".

Пековић се осврнуо се и на сарадњу са мајстором Динићем.

„Са мајстором Србом је заиста дивна сарадња. Ми смо наиме поменуту композицију Bubble Wand изводили на Коларцу заједно, мајстор је дириговао, то је био мој целовечерњи концерт на Коларцу прошле године.Таква професионалност и племенитост на сцени, где води оркестар на прави начин, нас извођаче, омогућава нам да дамо свој максимум на сцени. Ја заиста уживам у сарадњи са мајстором, и једва чекам да у суботу представимо премијеру Бранкине композиције", објаснио је Пековић.

Додао је да је реч о првом српском концерту за хармонику и симфонијски оркестар.

„Ми се надамо да ће то све бити јако добро и требало би, с обзиром на, да кажем, искуство свих учесника у овом пројекту. Видећемо, у наредних неколико дана, имаћемо интензивне пробе и надамо се да ће све испасти јако добро. Планови даље су да се напише композиција за соло хармонику за Николу, са захтевом да буде лирска. Тако да, то је нешто што ће баш врло скоро морати да се ради, и неке композиције, биће један аранжман Мокранчеве руковети за хор флаута и једна композиција настала на ту тему за ансамбл који води наш флаутиста Љубиша Јовановић", открила је гошћа Јутарњег програма део планова за будућност.

Пековић је говорио и о времену које је уметницима потребно за увежбавање.

„Мислим да то зависи од извођача до извођача, и тај неки ниво спремности и фокуса који морамо да имамо пред наступом и на самом наступу. Али, ето, важно је да се студиозно приступи делу, поготово када је савремено дело у питању. Како би се отклонило што више недоумица око свих фраза или евентуално неких нових елемената који до сада нису биле приказани. Ова, рецимо, композиција Потреси заиста осликава данашње време. Негде вежбајући ту композицију схватио сам да она представља све оно што се дешава данас око нас", каже Пековић.

Додао је да се нада да ће публика умети да препозна све то што су као уметници „осликали".

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара