Србија ствара музику постала пуноправни члан European Music Exporters Exchange (EMEE)

Платформа Србија ствара музику, као део националне платформе Србија ствара Владе Републике Србије, једногласном одлуком свих чланова European Music Exporters Exchange (EMEE) – постала је пуноправни члан у овом престижном Удружењу европских канцеларија за извоз и промоцију музике.

Кровна и непрофитна платформа EMEE у свом саставу броји чак 32 националне и регионалне канцеларије за извоз музике из 27 земаља Европе, које у оквиру ове развијене мреже међусобно размењују помоћ у виду финансирања, изградње капацитета музичке индустрије и обуке, пословне савете, али пре свега међународно умрежавање и реализацију програма пословне подршке. Уласком у овакву мрежу партнера, платформа Србија ствара музику на најефикаснији начин може да представи и промовише српску музичку сцену на међународном плану и да истовремено промовише Србију као модерну и креативну земљу.

„Међународни проток музике игра кључну улогу у очувању културне разноврсности широм света. Поред тога, кретање и проток музике (укључујући њене креаторе, извођаче и публику) преко граница, ствара низ значајних извора прихода за националне музичке индустрије, односно извоз музике. У овом контексту, радујемо се што се платформа Serbia Creates придружила мрежи наших чланица јер стичемо важног партнера у овој земљи, са којим можемо заједно радити на подршци овом процесу у овом делу Европе“, истиче Тамара Камињска, генерална секретарка EMEE.

Чланство платформе Србија ствара музику у EMEE логичан је резултат бројних значајних успеха које је, у веома кратком року, платформа остварила на међународном плану. Пре свега у промоцији српске музичке сцене, чиме су омогућени и реализовани бројни наступи наших уметника у оквиру различитих фестивалских формата. Истовремено, платформу су међународне организације препознале као релевантног партнера у Србији, чија је мисија подршка младим музичарима и промоција наших музичких талената у свету.

Као веома успешан пројекат издваја се реализација првог националног музичког конкурса SERBIA CREATES: The Spotlight у оквиру којег су најбоље рангирани млади музичари у последња три месеца већ реализовали више од 35 наступа, на 15 најпознатијих домаћих и регионалних музичких фестивала. Будући да је конкурс реализован у сарадњи са најважнијим актерима целокупне музичке сцене, јасна је намера платформе да пружи системску и ефикасну подршку младим талентима Србије.

„Музичка сцена Србије, није тајна, има огроман потенцијал и досадашњи успеси домаћих музичара су пре свега били доказ њиховог квалитета. Платформа Србија ствара музику сада настоји да својим активностима системски подржи домаћу музичку сцену и да је подстакне да расте, развија се и оствари међународни успех. Чланство у EMEE само је још један степеник ка том циљу и отвориће бројне прилике за глобалне сарадње, нова знања и искуства, као и нове шансе за наше талентоване музичаре, што ће на крају резултирати позитивним утицајем на целокупну економију и културу наше земље“, истиче Зорица Тепић, саветница за музичку индустрије платформе Србија ствара музику.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару