Читај ми!

Како музика коју деца слушају утиче на њихову будућност

Музика лечи не само душу,него и тело, тврде лекари. Осим на формирање музичког укуса, оно што деца слушају у најмлађем добу утиче и на то какви ће људи постати.

Малишани у вртићу „Бајка“ слушају искључиво дечју музику, коју бирају васпитачице, а радују се и класичној, нарочито Крцку Орашчићу и Лабудовом језеру.

„То је само један мали део музичких активности које се у нашем вртићу изводе. Оно што је важно рећи то је колико је музика важна за развој детета, колико је важно да деца науче да слушају добру и квалитетну музику, односно музику која је прилагођена њима и њиховом узрасту“, каже Јелена Дубљевић, директорка Предшколске установе „11 април".

Какву ће музику деца слушати и које текстове ће певати, умногоме зависи од родитеља, јер је за формирање дечјег музичког укуса породица кључна, тврде стручњаци.

„Из нашег искуства у раду са децом приметили смо да деца не само да слушају већ и најбоље реагују на музику која се слуша у њиховим породицама и коју слушају њихови васпитачи. Најчешће је то избор од дечје, преко популарне рок музике, композиција класичне и џез музике, али неретко народне и фолк музике. Касније се та прича наставља у вртићу где су задужени васпитачи и музички педагози да посепеше то интересовање за музику, пре свега квалитетну музику”, истакла је Сара Савовић, музички педагог.

Ипак, није реткост да деца певају песме које нису примерене њиховом узрасту.

„То је нормално, да дођу од куће, слушамо свашта, можемо да чујемо у паркићу, не само код куће. Врло често је то један од сегемената, тако да просто, дете треба пустити да искаже себе, али онда после поразговарати и онда пустити оно што је сходно, прилагођено његовом узрасту”, рекла је Невена Петровић, васпитачица.

„Текст песме је јако важан, зато што се њиме свесно или несвесно преноси порука коју дете свесно или несвесно усваја,и касније ствара обрасцем које касније корисити не само у музичком смислу, већ и у животном”, додаје Сара Савовић, музички педагог.

ПГП РТС два пута годишње објави издања са музиком за децу. Песме Миње Суботе и Бранка Коцкице и даље најлакше налазе пут до слушалаца.

„Дечја музика можда није најзаступљенија али је једна од примарних делатности ПГП-а, управо из разлога што су деца најосетљивија циљна група и на њима практично све остаје. Продаје се дечја музика, она можда нема неке пикове у продаји, да се у првој недељи или првом месецу нешто како се појави, добро прода. То је једна константа, као што рекох, низ година се та дечја музика продаје, купује и доштампава”, каже Владимир Граић, директор ПГП-а.

Музика у најранијем узрасту вишеструко утиче на развој деце, најпре на говор. Музика смирује и успављује, али велики је њен утицај и на емотивну интелигенцију.

Слушањем музике деца уче о емоцијама – како да искажу своја, али и да разумеју осећања других.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару