Читај ми!

„Ја се будим“- први српски музички видео реализован АИ технологијом

Музичар, аутор и мултимедијални уметник Иван Кљајић најавио је свој трећи ауторски студијски албум "Neverending story 2" представљањем јединственог и на нашим просторима првог видео спота насталог коришћењем вештачке интелигенције (АИ).

Након само десет месеци од првог икада музичког видео спота створеног АИ технологијом (руски кантаутор Јах Кхалиб, песма Autumn) и српски аутори, уметници представили су екранизацију домаће музичке нумере реализоване у потпуности коришћењем вештачке интелигенције. Реч је о видео споту за песму Ја се будим, који је музичар и аутор Иван Кљајић реализовао у сарадњи са колегом, др Ненадом Кузмановићем, професором на Факултету техничких наука у Новом Саду.

„Збиља се ради о пионирском подухвату на нашим просторима. Спот је генерисан на начин да је машина тренирана да произведе нову вредност те зато не можемо рећи да је овај видео рад настао уз помоћ АИ већ је заправо човек тренирао машину - и то неколико недеља, по 12, 15 сати свакодневно, детаљно и брижљиво - фрејм по фрејм, кадар по кадар, а на основу сценарија и текста ове песме“, поверава Иван Кљајић.

Професор Кузмановић каже да је овом изазовном подухвату претходио период учења, који је трајао годину дана: „Био сам решен и врло мотивисан да урадимо овакав спот за песму Ивана Кљајића, имајући у виду да нас обојицу занимају иновативни приступи и решења, обојица смо професори и имамо уметничке докторате... Знао сам да ће бити захтевно и напорно али сам изузетно уживао у читавом процесу. Свакодневно сам радио и по 15 сати дневно. Спот представља генерисану слику, на основу текста песме и сценарија. Водио сам рачуна о сваком детаљу, уз свест и одговорност да ћемо бити први у Србији који ћемо представити музички видео створен на овај начин".

Спотом Ја се будим, који најављује ново доба у развоју технологија и уметничких доживљаја, Иван Кљајић је започео представљање свог трећег ауорског студијског албума Neverending story 2.

Публици је подарио 13 нових ауторских песама, од тридесет укупно снимљених у последњих пет година, већином током трајања корона „локдауна"...

Иван Кљајић каже да су „све песме на овом албуму урађене на основу #EniturZeb концепта, његовог докторског рада на тему Против рутине у креирању звучне слике. Поменути концепт претпоставља минималне услове продукције песама:

- све су песме снимане, миксоване и продуциране у оквиру „Garage Band“ програма на iPad-у,

- све клавијатуре на албуму су свиране на на екрану iPada-a,

- једини микрофон којим су снимљени вокали и гитаре је "built in" микрофон обичних слушалица, које se добијаju уз мобилни телефон,

- једини мониторинг на албуму су те исте слушалице,

- комплетан албум је урађен у спаваћој соби,

- једини тренутак када је продукција албума напустила окружење спаваће собе је мастеринг који је урађен у студијским условима.

Промоција албума Neverending story 2 Ивана Кљајића је планирана за ову јесен и то као перформанс на тему „сукоба реалности и виртуелне реалности, уз помоћ ВР и АИ технологија у функцији уметничких интенција".

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару