Читај ми!

„Приче из подсвести“ Дулета Ресавца никога не остављају равнодушним

Уочи три предстојећа наступа музичара Душана Стојадиновића – Дулета Реасавца и његовог састава "The Stoiks", на мрежама је постао виралан снимак који је још један доказ изузетне вредности композиција које је овај музичар овековечио на студијском албуму „Приче из подсвести“ (ПГП РТС 2022.).

„Госпођа Гита је жена која ме је одушевила својом искреном реакцијом на моју песму Где си зоро, тако да сам морао да поставим снимак на друштвене мреже, снимак који је скоро па виралан“, наводи Душан Стојадиновић.

„Мој велики пријатељ и колега Стефан Илић из групр ‘Калем’ ми је послао овај снимак и када сам га видео и сам сам заплакао јер је то најискренија реакција, а уједно и потврда једном уметнику да је на правом путу. Госпођа Гита је жена која цени и поштује уметност и која има један сплав на Сави где се скупљају уметници, а где ћу ја у будућности бити веома чест гост“, додаје Душан.

У родном Деспотовцу на Данима духовног преображења, Душан и његови Стоици ће наступити 21. августа, а наредне вечери у Крагујевцу у Заставиној башти. У среду, 23. августа, своју несвакидашњу, ванвременску музику представиће београдској публици на “Compassopen River Boat”.

„Наступићемо као ‘Дуле Ресавац енд Стоикс’, а овог пута нам се придружио и велики уметник и виртуоз на хармоници светског реномеа, гопсподин Мартин Лубенов из Бугарске.”

Од објављивања студијског албума Приче из подсвести (ПГП РТС, 2022.) прошло је мање од годину дана и готово све песме са тог издања освајају неподељену подршку, одушевљење и препознавање, без обзира да ли се ради о љубитељима рокенрола, народне или џез музике.

У магазину Етноумље, аутор Александар Миртовић је рецензију албума Приче из подсвести насловио – „Топле, мирисне, болне, разбарушене слике” и између осталог написао: „Као човек који удише ресавске ветрове и гони их по врбацима, Душан Стојадиновић резонује са народом и његовим стваралаштвом. Ушуњава се у протутњале векове, оживљавајући песмом замрзнуте слике идиличних сеоских тренутака. Открива нам резбарије хришћанског, словенског и паганског дрводеље историје… Престижна инструментална интерпретација је додатно допринела снази и изоштрености идеја.”

„Импонује ми и радује ме и као аутора и као музичара, што песме са овог албума дотичу душу слушалаца свих генерација. Осећам то врло живо и на наступима. Песма која изазива највише емоција је дефинитивно Где си зоро, Сунце мило и она полако и без неког неприродног сиљења долази до правих ушију и веома сам срећан због тога. С друге стране, песма која измами највише осмеха на лицима људи и која их тера на плес је свакако Не воли ме твоја мајка зато што сам тамбураш, песма дугачког наслова и веома духовитог текста“, истиче Душан Стојадиновић.

Посвећеност музици овог мултиинструменталисте овековечио је у легендарној РТС-овој емисији Квадратура круга, аутор Бранко Станковић, чиме је публика добила још шири увид у изузетну ауторску и извођачку посвећеност Душана Стојадиновића стварању и извођењу ванвременских композиција, које ће нам пробудити емоције, грејати срца и душе, али и пружити утеху и радост.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару