Читај ми!

Ко су клинци који су „покидали” на Арсеналу – нова младост култног српског бенда Смак

На плакатима за овогодишњи Арсенал фест освануо је назив Смак плус, сви који воле чувену крагујевачку групу запитали су се о чему је реч. После свирке на Главој бини, пред неколико хиљада људи, свима је било јасно – ови клинци су легитмни наследници Смака.

И то не само зато што кидају како свирају, већ и зато што су легендарним стварима Смака дали нову, младалачку енергију и приближили их својој генерацији која је на Арсеналу реаговала на безвремене хитове баш као да их свирају Точак и екипа.

А све то, наравно, не би могло да се деси без „благослова” једног од највећих гитариста са ових простора – Радомира Михаиловића Точка, оснивача Смака, који је на неки начин и идејни творац пројекта који је овако објаснио:

Значење имена Смак плус подразумева две ствари:

1) наставак рада групе, али са млађим члановима;

2) понешто од стандардног репертоара биће замењено нумерама које Смак није изводио уопште или је изводио на својим наступима пре више деценија.

Коначно, ко су заправо момци који сада поносно носе славно име Смака?

Смак плус тренутно чине (од најстаријег ка најмлађем): Дејан Стојановић Кепа Јр. (бубњеви), Мики Михаиловић (гитара), Филип Милановић (бас), Дејан Здравевски (клавијатуре),  Јован Митровић (гитара), Јован Пантић (вокал) и Марко Стојановић Кепа Јр. Јр. (бубњеви).

Дејан Стојановић Кепа, син оригиналног бубњара Смака, већ је скоро 30 година стандардни члан бенда, тачније од албума „Биоскоп Фокс” који био у припреми још 1994. године.

Мики Михаиловић долази из Чикага и син је Точковог брата Слободана који тамо живи. Свирао је гитару у групи Somewhwere in Between, а занимљиво је да на десној руци, као и његов идол, има истетовиран точак.

Филип Милановић је син Зорана Милановића, који је у Смаку на басу заменио Милоша Петровића 2015. Пре тога био је члан групе Thimble из Крагујевца. Дејан Здравевски је клавијатуриста у Смаку од 2012. године, а Јован Митровић је био гитариста у групи Латес из Београда и, уз редовну музичку школу коју је завршио, један је од најбољих полазника школе гитаре Р. М. Точка.

Певач Јован Пантић, за кога музички зналци кажу да гласом невероватно подсећа на Бориса Аранђеловића, долази из Ваљева и у Смаку је дебитовао на Ђурђевданском концерту у Крагујевцу 2022, а пре тога је био у Смак трибјут бенду Мрачни мол из Београда. Гитариста Марко Стојановић је такође дебитовао на истом концерту, у песми Циганско срце.

Поред свима добро познатих нумера из репертоара Смака, Смак плус намерава да на наредним наступима на сет листу уврсти и неке нове композицију које Смак још није снимио, али и сасвим нове песме за албум који ће носити назив „Смак плус”.

Како момци звуче уживо, после моћног фестивалског дебија на Арсенал фесту, публика у региону имаће прилику да провери током овог лета, а ово су заказани датуми:

14. јул, Врњачка Бања, у оквиру Карневала на централним градском Тргу

28. јул, Београд, Ботаничка башта, Гарден Сизонс

4. август, Никшић, Лејк фест

25. август, Гитаријада Зајечар

23. септембар, Чачак, Рок фестивал Прича

Како је Смак плус звучао на Арсенал фесту, можете да погледате на офцијелном Инстаграм налогу бенда.

уторак, 02. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару