Тачно пре 60 година „Битлси“ су објавили први албум “Please Please Me“

Албум “Please Please Me" липерпулске четворке појавио се у Великој Британији пре равно шест деценија, 22. марта 1963. године и одмах је доспео међу првих десет албума. Месец и по касније засео је на прво место топ-листе и тамо остао дуже од пола године. А онда га је на врху сменио идући албум истог састава, "With The Beatles".

Тачно пре 60 година „Битлси“ су објавили први албум “Please Please Me“ Тачно пре 60 година „Битлси“ су објавили први албум “Please Please Me“

Албум Please Please Me је лансирао ливерпулски квартет и показао нешто до тада невиђено у односу на све друге рок групе: његови чланови су писали сопствене песме, свирали своје инструменте и, штавише, одлично певали.

Британске радио станице су тада почеле све ревносније да емитују Love Me Do и Please Please Me, а потпуно нови албум је изнедрио будуће хитове попут I Saw Her Standing There, There's a Place, Do You Want to Know a Secret и Twist & Shout.

Како је настао албум?

Албум је почео да се обликује током снимања 26. новембра 1962. године, када су покушали да искористе талас успеха хита Love Me Do, првог сингла објављеног око месец и по дана раније.

Продуцент Џорџ Мартин још увек није био сигуран да ли група има довољно квалитетних својих песама, али када му је Џон Ленон током снимања песме Love Me Do одсвирао Please Please Me Мартин је изнео неколико примедби, али је ипак предлагао да радије покушају са обрадом неког америчког хита.

„Битлси“ су се вратили у студио са преправљеном композицијом, бржег темпа, са новим Харисоновим рифом на гитари и сјајно сложеном вокалном хармонијом. Једина Мартинова примедба овог пута била је: „Момци, честитам. Управо сте снимили свој први хит!”. Био је у праву.

Када их месец дана касније Мартин позива у студио да сниме цео албум, младићи који су прошли кроз исцрпљујућу турнеју су били на измаку снага, а неки и болесни. Међутим, све су успели да сниме у једном дану за само тринаест сати.

На последњој снимљеној песми, Twist and Shout, која је снимљена из првог покушаја заувек је забележен распукнути Ленонов глас. Тада није могао боље да отпева, али је баш зато је постала легендарна.

Please Please Me није добио званично америчко издање све до 1987. године, али Introducing The Beatles објављен почетком 1964. године и The Earli Beatles које је издао „Капитол рекордс“ следеће године, садржале су многе песме из британског издања.

Популарност првог албума и број продатих тиража могао је да надмаши само њихов други албум With The Beatles. Тај велики прасак у светској рок-поп музици назван је „Битлманија“ која је у пуном јеку била све време њиховог постојања.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво